Kultura

Novi radovi Šoškića u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Izvor

Umjetnički projekat sezone, kako ističe Vuk Radić, urednik u Nedjeljnom Jutarnjem, organizovali su Institut za istraživanje avangarde iz Zagreba, Kolekcija Marinko Sudac i Novi Spa Hotels&Resorts. U ovom inovativnom kulturno-turističkom projektu ljetos je učestvovalo desetak avangardnih umjetnika. Koncept projekta osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, a učesnici su umjetnici čiji rad ga već duži niz godina zaokuplja i koji predstavlja značajan segment njegove međunarodne kolekcije avangardne umjetnosti. Pored Šoškića, koji živi i stvara u Italiji, učesnici su Atila Černik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunije, Balint Zombati, Šandor Pinčehelji i Janop Šugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan iz Italije i Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić iz Hrvatske.

U Muzeju suvremene umjetnosti, do 30. septembra biće predstavljena djela koja su umjetnici stvorili boraveći u Novom Vinodolskom. Izložbu će u podne otvoriti tri performansa - Ere Milivojevića, Balinta Sombatija i Radomira Damnjanovića Damnjana.

- Umjetnici su pozvani da provedu deset dana u Novom Spa Hotels&Resortsu koji im je kao partner projekta omogućio da tokom boravka koriste sve sadržaje iz njegove luksuzne ponude. Kolekcija Marinko Sudac je s Institutom za istraživanje avangarde osmislila sadržajne elemente prostora i opremila ga priručnom bibliotekom i videotekom, koje su gostima omogućile uvid u avangardnu umjetnost i opuse gostujućih umjetnika koji su zajedno s njima boravili u istom hotelskom kompleksu. Tako je gostima omogućeno da uživo upoznaju umjetnike i budu nazočni trenucima njihova stvaralaštva, pa su tako ostvareni osnovni uslovi interakcije, što je svakako predstavljalo dragocjeno iskustvo. Uz razgledanje izložbe u nastajanju, posjetioci su se mogli informisati i upoznati sa savremenom i neoavangardnom umjetničkom praksom, što je bio i jedan od glavnih ciljeva projekta – ističe Radić iz Nedjeljnog Jutarnjeg.

30soskic1
Portal Analitika