Društvo

Jačanje sajber bezbjednosti kroz inovativna privatno-javna partnerstva: Women4Cyber Montenegro i ICT Cortex ujedinjeni u misiji

Novi pristupi u ICT sektoru Crne Gore usmjereni na inkluzivnost i rodnu ravnopravnost

U organizaciji ICT Cortexa i Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, danas je u prestižnom Hilton Hotelu održan značajan događaj pod nazivom #WomenInTech posvećen podršci i afirmaciji učešća žena u IT sektoru.

Novi pristupi u ICT sektoru Crne Gore usmjereni na inkluzivnost i rodnu ravnopravnost Foto: Women4Cyber MNE
Portal AnalitikaIzvor

Centralni dio događaja bila je panel diskusija, praćena radionicom, na kojoj su učesnici razmijenili mišljenja i iskustva o ključnim izazovima i prilikama za žene u ICT sektoru. 

Marija Risteska, moderatorka i konsultantkinja za ekonomsko osnaživanje žena u Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost, vodila je diskusiju, fokusirajući se na ekonomsko osnaživanje žena.

Jasna Pejović, izvršna direktorica Digitalne Akademije i osnivačica startapa FlourishApp, podijelila je svoje iskustvo u vođenju start up-a i razvoju tehnoloških inicijativa. 

Vera Kovačević, Design Lead u Logate, istakla je važnost dizajna u tehnološkim inovacijama i njegov uticaj na rodnu ravnopravnost. 

Dr Andreja Mihailović, predsjednica Women4Cyber Montenegro, govorila je o sajber kriminalu kao prvorazrednoj prijetnji ekonomskom razvoju i inovacijama, značaju edukacija, mreža podrške i mentorstva za žene u oblasti informacione bezbjednosti.

Mirjana Ivanović, izvršna direktorica PR Consultancy Hub 2023, naglasila je važnost komunikacije i PR strategija u promociji rodne ravnopravnosti.

Diskusija je istakla da afirmacija žena nije samo pitanje ravnopravnosti, već ogroman potencijal za razvoj ICT sektora, budući da inkluzija žena doprinosi stvaranju raznovrsnijeg, inovativnijeg i otpornijeg digitalnog okruženja.

Nakon panela potpisan je sporazum o saradnji između Women4Cyber Montenegro i ICT Cortex, klastera za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, integrisali su svoje vizije potpisivanjemsporazuma o saradnji sa strateškim fokusom na afirmaciju inkluzivnog pristupa i privatno javnih partnerstava u razvoju sajber bezbjednosti. Privatno-javna partnerstva sa IT zajednicom predstavljaju vitalnu komponentu strategija za unapredjenje sajber kapaciteta EU država jer integrišu resurse, ekspertizu i humani kapital oba sektora u efikasnom odgovoru na sve sofisticiranije sajber prijetnje. 

Na taj način, potpisanim sporazumom se stvara platforma za razvoj ICT ekosistema, jačanje nacionalne sajber otpornosti i implementaciju edukativnih programa u oblastima sajber bezbjednosti, tehnoloških inovacija i istraživanja (R&D), podsticanju učešća žena u sajber bezbjednosti i ICT sektoru, rodne ravnopravnosti na tržištu rada, kao i na formulisanje i implementaciju sajber bezbjednosnih politika uz aktivan angažan privatnog sektora.

Tokom događaja organizovana je i interaktivna radionica posvećena smjernicama za izbor karijernog puta u IT industriji, koju je vodila psihološkinja Jelena Marković. Ovaj događaj je bio prilika da se ukaže na značaj žena u ICT industriji i da se istakne očigledna potreba za sinergetskim djelovanjem usmjerenim na promociju rodne ravnopravnosti, osnaživanje žena i podršci njihovom karijernom razvoju.

Portal Analitika