Svijet

Građani vjeruju da on može da ih izvuče iz nedaća

Novi predsjednik Argentine danas preuzima dužnost

Ekonomista Havijer Milei danas preuzima dužnost predsjednika Argentine, a nacija se pita da li će se on držati svojih predizbornih obećanja ili će vladati umjerenije, kako je najavljivao posljednjih nedjelja, piše BBC.

Novi predsjednik Argentine danas preuzima dužnost Foto: AP
AgencijeIzvor

Milei (53) je stekao slavu na televiziji, gdje se pojavljivao uz psovke i tirade kritika protiv onih koje je nazivao političkom kastom, podsjeća BBC.

Svoju popularnost je iskoristio i najprije postao kongresmen, nedugo zatim se kandidovao na predsjedničkim izborima, a njegova ubjedljiva pobjeda kao samoproglašenog "anarho-kapitaliste" na avgustovskim predizborima izazvala je šok u političkom životu Argentine i ubrzo mu donijela još veću popularnost.

BBC navodi da su se Argentinci, razočarani ekonomsko krizom i trocifrenom inflacijom u zemlji u kojoj četiri od 10 ljudi žive u siromaštvu, pokazali prijemčivi za neobične ideje političkog autsajdera Mileija, vjerujući da on može da ih izvuče iz nedaća i transformiše naciju.

Kao predsjednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zamijeniti nestabilni pezos.

Milei je ubjedljivo pobijedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine.

Milei je u drugom krugu dobio povjerenje blizu 56 odsto birača, a njegov suparnik Masa tek 44 odsto.

Portal Analitika