Svijet

Novi detalji o ubistvu Kenedija?

Izvor

Audio traka je pronađena među ličnim stvarima generala Čestera Klifrona, Kenedijevog pomoćnika koji se nalazio u povorci na motoru u Dalasu kada je američki predsjednik ubijen 22. novembra 1963. godine.

Traka, u trajanju od nešto manje od dva i po sata, sadrži razgovore koji su vođeni u predsjedničkom avionu kojim je Kenedijevo tijelo prevezeno iz Dalasa u Vašington, a iz kojih se mogu saznati novi detalji o atentatu, prenio je Tanjug.

Stručnjaci navode da će snimak podstaći novu debatu među teoretičarima zavjere, posebno o Kertisu Lemeju, tadašnjem pomoćniku glavnokomandujućeg američkog vazduhoplovstva, jednog od glavnih Kenedijevih kritičara i suparnika, čije se ime ne spominje u zvaničnoj verziji snimka.

"Ljudi su se uvjek pitali gdje je Kertis Lemej bio na dan Kenedijevog ubistva, a ova traka otkriva gdje se tačno nalazio", kazao je Kenedijev istoričar Daglas Brinkli u izjavi za CNN.

Snimljeni materijal, koji je tridesetak minuta duži od poznatog zvaničnog snimka, kupila je 2009. kuća "Raab" iz Filadelfije koja se bavi prodajom rijetkih dokumenata.

"Raab" je traku, čiju je jednu digitalizovanu kopiju poklonila američkoj Nacionalnoj arhivi, stavila nedavno na prodaju za 500.000 dolara.

photo: sunsite.utk.edu

Portal Analitika