Kultura

Tematsko izdanje o kulturi sjećanja

Novi broj Komune posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori

Iz štampe je izašao 46.broj Komune na povećanom broju stranica sa bogatim programskim sadržajem o znamenitim Hrvatima u CrnojGori i onima koji su ostavili traga u Crnoj Gori. 

Novi broj Komune posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz redakcije časopisa, štampanje ovog broja pomogao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

U Uvodnikom se ističe da ovaj “tematski broj o kulturi sjećanja na primjeren način govori o stvaralačkom impozantnom djelu znamenitih Hrvata koji su živjeli i stvarali na prostorima Crne Gore tokom njene viševjekovne istorije uz zahvalnost Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava koji je prepoznao i vrednovao ovaj projekat koji u punoj mjeri doprinosi očuvanju identiteta manjiskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica…”

Salko Luboder u tekstu o interkulturalizmu i multikulturalnosti pod naslovom “ Tlo građanske svijesti” naglašava da je potrebno institucionalno, normativno i suštinski raditi na unaprijeđenju svijesti, ponašanja, djelovanja i praktikovanja interkulturalizma kao temeljne paradigme društvenog ophođenja, a da bi takođe valjalo razmišljati o uvođenju nastavnog predmeta o interkulturalizmu u školski sistem Crne Gore.

U posebnom tematskom broju Komune publikovana su iz pera hrvatskog povjesničara Marka Perčina dva teksta. Prvi o Visku Zmajeviću, crkvenom dostojsnstveniku, piscu i političaru, rodom iz Boke i drugi o njegovom bratu Matiji Zmajeviću, čuvenom pomorcu.

Profesor Esko Muratović piše o pjesniku i humanisti Ludoviku Paskvaliću koji se izdvaja na neki način od ostalih pjesnika svog doba zbog njegove izrazite bliskosti sa muzikom čime je proslavljao i pjesme i igre svoga vremena.

Akademik Zoran Rašović u tekstu pod naslovom “Prvak među pravnicima na slovenskom jugu” kao i Dragan B. Perović u prilogu sa naslovom “ Od narodnog prava do Zakonika “ u ovom broju Komune iz različitih uglova predstavili su pravnika i etnografa Valtazara Bogišića koji je dao nemjerljiv doprinos pravnoj nauci i crnogorskoj povijesti.

Vlatko Simunović napisao je tekst o pjesniku Viktoru Vidi pod naslovom “Sužanj vremena” u kojem ističe da su “ Kotor i Perast omiljene dirke njegovog poetskog instrumentarija”.

Tu je i tekst Slobodana Boba Mitrovića o Josipu Sladu Šiloviću, strateškom planeru razvoja i izgradnje Knjaževine Crne Gore čije je urbanističko-arhitektonsko i graditeljsko stvaralaštvo od neprocjenjivog značaja za crnogorsko graditeljsko naslijeđe.

O Antonu Miloševiću, istoričaru i hroničaru Boke piše Marijan Mašo Miljić u tekstu pod naslovom “Trojna memorija istoriografije Boke”, a Žarko Đurović o Ivanu Mažuraniću,najznačajnijem državniku i pjesniku Iliraca u tekstu sa naslovom “Veličanstveno poimanje viteštva”.

U najnovijem broju Komune i tekst pod naslovom “ Crnu Goru približio Evropi” koji potpisuje Danilo Ivezić u kojem piše o Vlahu Bukovcu, slikaru koji je naslikao najviše slika s temama iz crnogorskog života.

Minja Bojanić predstavio je Novljanina Leopolda Bogdana Mandića u tekstu pod naslovom “Svetac iz Škvera u Padovi “ u kojem ističe: “da je Mandić jedan od najčuvenijih ispovjednika u katoličkoj crkvi , po svemui “dušebrižnik planetarnih razmjera”!

Borislav Cimeša napisao je tekst o Filipu Jergoviću, istaknutom piscu i teoretičaru koji je za “svoj revnosni i prilježni rad u školstvu, poljoprivredi i kulturi Crne Gore dobijao visoka odlikovanja i društvena priznanja.

U ovom broju Komune i tekst pod naslovom “ Dubok trag u kraljevskom teatru “ Nenada Stevovića koji govori o Iliji Okrugiću -Srijemcu, književniku, kompozitoru i svešteniku, a Pavle Goranović piše o Tinu Ujeviću u tekstu pod naslovom “Usamljenik nedokučive pjesničke vještine”.

Naslovnica-46-broja-asopisa-Komun

Tu je i tekst pod naslovom “Remek djelo crnogorskog identiteta “ koji potpisujeakademik Miodrag Mijo Adžića piše o Andriji Krstuloviću, klesaru Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, dok Miraš Martinović piše o Vjenčeslavu Ćizeku, crnogorskom i hrvatskom pjesniku rođenom u Đenovićima za kojeg kaže da je “izabran po svemu, da bude pjesnik, da poeziju plati životom, a život potvrdi poezijom” u tekstu sa naslovom “Voštanica koja ne dogorijeva”.

U ovom broju Komune i tekst dr Marije Sarap o don Branku Sbutegi, svešteniku, književniku i zagovorniku ekumenskog razumijevanja u kojem piše “da je Sbutega bio prepoznat po mirovnom angažmanu, promociji suživota tokom jugoslovenske krize i tolerancije …” kao i tekst prof dr Senada Gačevića o Ivanu Brkanoviću, jednom od najznačajnijih kompozitora hrvatske muzike dvadesetog vijeka.

O Vladi Černji piše Željko Milović koji u tekstu pod naslovom “Čovjek koji je Barane naučio muzici” ističe da je upravo Černjanotama, notalnom sviranju i pjevanju naučio žitelje Barakao jedan od pismenijih ljudi u gradu pod Rumijom u vremenu u kojem je živio.

Dubravka Jovanović u tekstu pod naslovom “Bokeljska noć- za sav život i sve dane “ govori o pjesnikinji Maji Perfiljevoj i njenoj poeziji, a Boris Jovanović Kastel o Ivu Visinu, prvom školovanom kapetanu sa slovenskog juga.

U najnovijem broju Komune Novica Vujović piše o zaslužnom jezikoslovcu Josipu Silićukoji se “kao priznati naučnik svim svojim potencijalom stavio na uslugu procesu standardizacije crnogorskoga jezika”, a Dragan Mitov Đurović u tekstu pod naslovom “Barba bokeškog novinarstva “ o Tomislavu Tomu Grgureviću, novinaru, publicistii prvom uredniku časopisa “Hrvatski glasnik”

O barskom ili parčićevom glagoljskom misalu na staroslovenskom jeziku piše Stevo Vučinič u tekstu pod naslovom “Misalna slavu i diku dva naroda”.

Novi broj Komune završava tekstom Željka Rutovića o Zlatku Cicu Krančaruu kojem se kaže “da su brojke i djelaneumoljivijer govore da Kranjčar ostaje za sada najbolji selektor u istoriji Crne Gore”.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.