Abiznis

GP URA predao Skupštini izmjene Zakona o PIO

Novaković-Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija primanja povećati na 450 eura

GP URA je danas u skupštinsku proceduru predao predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije u Crnoj Gori od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, saopštila je poslanica GP URA Ana Novaković-Đurović na konferenciji za medije. 

Novaković-Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija primanja povećati na 450 eura Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Kako je navela, u decembru prošle godine donesene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, povećan je iznos minimalne penzije na 450 eura, međutim tim povećanjem nisu obuhvaćeni korisnici srazmjernih penzija.

"Oni i danas u najvećem broju primaju penzije koje su znatno niže od minimalne penzije od 450 eura i ta primanja za najveći broj ovih korisnika nisu dovoljna za pristojan život i za elementarnu egzistenciju. Mi smo i tada u decembru upozoravali Vladu da prilikom izmjena zakona i povećanja minimalne penzije na 450 eura obavezno se obuhvate i korisnici srazmjernih penzija", kazala je Novaković-Đurović. 

Vlada je, kaže, tada ignorisala taj predlog.

"Ukazali smo i tada da je takav odnos države prema ovim penzionerima diskriminatorski i da je nepravedan. Kao što znate, Vlada je tada najavljivala da se penzije povećavaju, minimalne penzije, upravo kako bi se poboljšao životni standard najugroženijih kategorija stanovništva, a izuzela je korisnike srazmjernih penzija koji nažalost upravo predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija stanovništva", navela je Novaković-Đurović. 

Razlog više zašto baš sada podnose ovaj predlog i zaključak Skupštine Crne Gore koji je donesen, takođe, u decembru prošle godine i on glasi "Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Crne Gore da najkasnije do kraja marta 2024. godine predloži dalju dinamiku povećanja penzija sa posebnim osvrtom na povećanje iznosa penzija korisnicima srazmjernih penzija".

"Danas je 16. april, Vlada nije postupila po ovom zaključku i nije u skladu sa rokom na koji je obavezala Skupština, a to je kraj marta ove godine, predložila dalju dinamiku povećanja penzija, uključujući i povećanje penzija za korisnike srazmjernih penzija i iz toga razloga mi upravo predajemo ovaj predlog izmjena Zakona sa ovim povećanjem kako bismo ovu nepravdu i diskriminatorni odnos prema penzionerima preduprijedili. Naš predlog podrazumijeva da se ovaj iznos minimalne penzije od 450 eura odnosi na korisnike srazmjernih penzija u ukupnom iznosu po korisniku. Dakle, to znači ne samo za dio penzija koji primaju u Crnoj Gori, nego i za onaj dio penzija koji primaju u drugoj državi", istakla je Novaković-Đurović.

Portal Analitika