Literatura

Priče izabrao i za štampu priredio Petar V. Arbutina

Nova zbirka priča Saladina Burdžovića: Pred čitaocima „Memoari Besima Jusufovića“

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljena je zbirka priča Saladina Dina Burdžovića pod naslovom „Memoari Besima Jusufovića“.

Nova zbirka priča Saladina Burdžovića: Pred čitaocima „Memoari Besima Jusufovića“ Foto: Cekum
Portal AnalitikaIzvor

Priče je izabrao i za štampu priredio Petar V. Arbutina.

“Rođen u Ratkovićevom „nevidbogu“, i to u vrijeme da neperspektivnije nije mogao izabrati, Burdžović nam posredstvom do srca iskrenog naratora i glavnog junaka Besima Jusufovića, koji je tako realan, neposredan i ubjedljiv da se neodoljivo doima kao, bar uveliko, autobiografski lik, itekako ima šta ispričati. Tu je potekla jedna poput zavičajnog Lima jaka pripovjedačka rijeka sa mnogo bukova i virova, koja se nerijetko, uslijed naratorovog nesebičnog davanja značaja i sudbinama drugih, razlijeva u brojne otoke, rukavce, i odlive, „mrtvaje“, tako da kroz njegovu ispovijest, iskaz i svjedočenje pratimo i sveopšti egzodus jedne nesretne crnogorske i uopšte balkanske generacije na razmeđi dva vijeka, zapravo milenija, njeno stradanje, osipanje i gubljenje po Evropi i svijetu“, bilježi recenzent knjige književnik i publicista Safet Sijarić.

Saladin Dino Burdžović rođen je 1968. godine u Bijelom Polju. Gimnaziju je završio u rodnom gradu a književnost studirao u Beogradu i Nikšiću. Pojedini naslovi iz njegovih knjiga zastupljeni su u preko pedeset antologija, zajedničkih zbirki i zbornika poezije i proze. Prevođen je na albanski. mađarski, poljski, bugarski, makedonski, slovenački, turski, francuski, ruski i njemački jezik.

Dobitnik je više nagrada za poeziju, prozu i drame. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), crnogorskog PEN centra, od 2008. godine Udruženja književnika Njemačke-Hessen (Litteraturgeselschaft e. v. Hessen-Deutschland). Od 1999. godine živi u Offenbachu, Hessen, Njemačka.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Schriftsteller_neregistrovani
04.07.2023. 14:54

Gdje se moze kupiti ova knjiga?

0
0