Region/Svijet

Nova kovid-pravila u Njemačkoj: Bez maske u avionu i sertifikata za ulazak u zemlju

Od 1. oktobra važe nova pravila o koroni u Njemačkoj, u okviru kojih u avionima više nije obavezno nošenje maske i prilikom ulaska u zemlju nisu potrebni nikakvi dokazi o vakcinaciji ili preležanom kovidu.

Nova kovid-pravila u Njemačkoj: Bez maske u avionu i sertifikata za ulazak u zemlju Foto: shutterstock
DWIzvor

U Njemačkoj pravila vezana za pandemiju korone određuju dijelom savezna vlada, a dijelom pokrajine. Tako na primjer u cijeloj zemlji postoji obaveza nošenja FFP2 maske u brzim-belim vozovima i autobusima na duže staze, staračkim domovima, klinikama i ljekarskim ordinacijama, piše Dojče vele (DW),

Novom uredbom koja je na snazi od subote 1. oktobra 2022. i koja važi do 7. aprila 2023, savezne pokrajine mogu same da uvedu još strože mjere, poput obaveznog nošenja maski u prodavnicama i restoranima.

Javni prevoz i vazdušni saobraćaj

U brzim, bijelim vozovima je obavezno nošenje maske FFP2, (do sada je bila dovoljna obična medicinska maska). To isto se odnosi i na autobuse koji ne spadaju u lokalni saobraćaj. Za djecu od šest do 14 godina, kao i za osoblje u vozovima i autobusima – i dalje je dovoljna obična hirurška maska.

Za sada izgleda da će ostati već postojeća obaveza nošenja (obične medicinske) maske u javnom prevozu i lokalnim i regionalnim vozovima.

Maske više nisu potrebne za letove koji polijeću i/ili slijeću u Njemačku.

Osim toga, prilikom ulaska u Njemačku ne mora da se pokaže nikakav poseban dokaz. To važi do 31.01.2023. – ili dok se eventualno ne pojavi neka nova, opasnija varijanta virusa.

Starački domovi i klinike

FFP2 maske su obavezne širom zemlje u klinikama, staračkim domovima i ljekarskim ordinacijama. U staračkim domovima i klinikama, obavezno je pri ulasku pokazati i negativan test. Za zaposlene važi: testovi najmanje tri puta nedjeljno.

Starački domovi takođe moraju da imenuju službenike koji će se na primjer brinuti o vakcinaciji, higijeni i terapijama za pacijente sa lekom Paklovid.

Kompetencije pokrajina

Ako se situacija sa zarazom pogorša, savezne pokrajine mogu da donesu dodatne mjere.

To uključuje, na primjer, maksimalan broj posjetilaca za manifestacije u zatvorenim prostorijama ili obavezu nošenja maski na otvorenom, ako tamo nije moguća distanca od 1,50 metara. Mogu se propisati i higijenski koncepti za preduzeća i druge objekte.

Mogu takođe da uvedu obavezu nošenja maske u javnim zatvorenim prostorima. To važi za kulturu, sport i gastronomiju. Ovdje postoji jedan izuzetak: Ko pokaže negativan test – ne mora da nosi masku u kafićima i restoranima, diskotekama ili na nekim manifestacijama.

Pokrajine mogu proširiti ovo izuzeće na ljude koji mogu pokazati da su upravo vakcinisani ili oporavljeni.

Testovi se mogu propisati u školama i vrtićima. Obavezno nošenje maske moguće je propisati i u školama – ali samo od petog razreda.

Vakcinacija

Od 1. oktobra potrebna je dopunska vakcinacija – odnosno treća injekcija – da bi se neko smatrao „potpuno vakcinisanim“. Dvije vakcine su dovoljne ako je neko preležao koronu (i to može da dokaže).

Međutim, status vakcinacije više ne igra ulogu u mjerama zaštite od korone – odnosno više ne odlučuje o mogućnostima pristupa, na primjer restoranima ili manifestacijama u zatvorenom prostoru, kao prošle zime.

U pripremi je sljedeća velika kampanja vakcinacije. Dostupno je nekoliko poboljšanih vakcina koje su prilagođene aktuelnim varijantama virusa omikron BA.1 i BA.4/BA.5.

Tri vakcinacije pružaju dobru zaštitu od teškog oblika Kovida. Ali, sa vakcinama koje su trenutno dostupne, ne možete se zaštititi od lakših oblika infekcije.

„To je uporedivo sa onim kroz šta svi prolazimo svake zime. To su bezopasne zarazne bolesti“, rekao je za njemački javni servis stručnjak Kristijan Bogdan. Čak i da se vakcinišete svakih šest mjeseci, ne možete da spriječite ove manje infekcije, ali to posebno važi za mlade ljude sa zdravim imunološkim sistemom.

Prema riječima Bogdana, starije osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom i dalje imaju veći rizik da se ozbiljno razbole. Iz tog razloga, preporučuje se dodatana vakcina prilagođena omikronu.

Liječenje kovida

Treba forisirati liječenje ljekovima za oboljele od korone. Stručni savjet Savezne vlade objasnio je da postoji rizik od teških oblika kovida i smrti, posebno kod osoba sa faktorima rizika ili nedovoljnom vakcinalnom zaštitom, koji se ciljanom i ranom primjenom antivirusne terapije može značajno smanjiti.

Na primjer, odnedavno izabrani ljekari mogu da daju lijek Pakslovid direktno, bez potrebe da pacijenti idu u apoteku.

Pravo na bolovanje zbog djece

Ako roditelji moraju da ostanu kod kuće jer je dijete bolesno, oni sa obaveznim zdravstvenim osiguranjama će do kraja 2023. imati pravo na dodatno bolovanje – 30 radnih dana po roditelju i po djetetu. Samohrani roditelji dobijaju 60 radnih dana.

Registrovanje podataka

Svojevrsni „pandemijski radar“ ima za cilj da učini dostupnim više podataka o opasnoj situaciji na lokalnoom nivou, kako objašnjavaju u ministarstvu zdravstva – na primjer sa ažurnim, preciznijim informacijama o broju pacijentata i slobodnih kreveta u klinikama. Tako je predviđeno i registrovanje rezultata istržavanja otpadnih voda.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.