Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Priznanje za hrabrost kojom otkriva korijene: Nobel za književnost francuskoj spisateljici Ani Erno

"Njen rad je beskompromisan i napisan jednostavnim, "dotjeranim" jezikom"

Priznanje za hrabrost kojom otkriva korijene: Nobel za književnost francuskoj spisateljici Ani Erno

Francuska autorka je 115. dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Priznanje za hrabrost kojom otkriva korijene: Nobel za književnost francuskoj spisateljici Ani Erno Foto: Guaridan
Portal AnalitikaIzvor

Nobelova nagrada za književost ove godine otišla je u ruke francuske spisateljice Ani Erno, saopšteno je iz Švedske kraljevske akademije.

Kako je navedeno u obrazloženju, priznanje joj je pripalo "za hrabrost i hiruršku preciznost kojom otkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja u ličnim sjećanjima".

Ani Erno rođena je 1940. u mjestu Ivto u Normandiji, gdje su njeni roditelji držali prodavnicu i kafić.

Kako se navodi u obrazloženju, njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan. Prvu je knjigu objavila 1974. godine, u čijem je fokusu bio ilegalni abortus kome je bila podvrgnuta deset godina ranije. Dosljedno i iz različitih uglova, ona ispituje život, obilježen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase.

Na zvaničnoj stranici institucije Nobelove nagrade saopšteno je da Erno vjeruje u oslobađajuću snagu pisanja, kao i to da je njen rad beskompromisan i napisan jednostavnim, "dotjeranim" jezikom.

Stvaralaštvo Ani Erno, uglavnom autobiografsko, održava bliske veze sa sociologijom. Napisala je više od trideset djela.

Francuska književnica je 115. po redu dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Prošle godine osvojio je pisac porijeklom sa Zanzibara Abdulrazak Gurna, a godinu ranije nagrađena je američka pjesnikinja Luiz Glik.

Nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko oko milion eura.  Ceremonija uručenja Nobelovih nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.