Zdravlje

Epidemija u Crnoj Gori

Mugoša: Manji broj obolijevanja, škola nastavlja po planu jer je bezbjedna

Epidemiološka situacija U Crnoj Gori je bolja, podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih, kazao je direktor Instituta za jvano zdravlje Boban Mugoša. Škola bilježi nizak stepen zaražavanja i nastavlja po planu, dok je Sreten Kavarić podsjetio da Poliklinika KCCG od juče opet radi te da se obavljaju pregledi.

Mugoša: Manji broj obolijevanja, škola nastavlja po planu jer je bezbjedna Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

- Građani, lijepo Vas molimo, mi smo do sada vama pomagali, ali zdravstveni radnici su počeli da obolijevaju, a ako želite da i ubuduće možemo da pomognemo trudite se da i vi nama pomognete, poštovanjem ovih jednostavnih mjera, koje su u ćitavom svijetu primjenjive - kazao je doktor Sreten Kavarić citirajući doktora Novicu Vujoševića.

Saopšteno  je da trenutno u Crnoj Gori ima 240 hospitalizovanih Kovid pacijenata, od čega je 26 životno ugroženo.

Boban Mugoša je podsjetio da su zdravstveni radnici iscrpljeni jer su skoro osam mjeseci bez prestanka na poslu.

Kazao je da su određeni zaposleni na poslu od ranog jutra do jedan sat nakon ponoći, te je zdravstvenim radnicima neophodna pomoć, a pomoć je zatražio od građana.

Mugoša je, na pitanje novinara o kapacitetima za testiranje, kazao da su povećali kapacitete - i sa kadrom i mašinama i prostorno.

- Što se tiče kapaciteta, ubijeđen sam da je država uradila koliko je mogla. Molim da poštovanjem mjera očuvamo zdravstveni sistem i ne testiramo kapacitete-, naveo je Mugoša.

Škola nastavlja po usvojenom protokolu

Što se tiče dijela vezanog za rad škola, pojašnjeno je da se sistem semafora zadržava i dalje.

- Prema informacijama koje su smo dobili da je ukupno samo 97 djece pozitivno, 92 profesoraa, da je zbog toga 554, u samoizolaciji, ako kontakti i dalje smatramo da je škola bezbjedno mjesto i smatramo da je u samoj ustanovi sve kontrolisano, te da se infkcija može pokupiti uspiut išto može dovesti do inficiranja ukućana od snostno starijih, što nbam je cilj da izbjegnemo - kazao je Mugoša.

Hladnije vrijeme će podići nivo zaražavanja

Mugoša je podsjetio da ulazimo u perid hladnijeg vremena što pogodi širenju virusa jer smo više u zatvorenim prostorima.

- Vidite da u zemljama gdje su hladniji dani došlo je do naglog rasta, a tu je ulogu imala i opuštenost, ali ova infekcija se jako brzo širi i počinje da bude prisutna i zahvata veliki broj ljudi i zato obolijevaju i mlađi, najčešće sa udruženim bolestima, ali se vidi da pronalazi sve osjetljive - napominje Mugoša.

On je naglasio da je mali broj smrtnih slučajeva smrtnih kod kuće, ali ne zato što su popunjeni bolnički kapaciteti te Crna Gora ima najveću stopu hospitalizovanih pacijenata., i nažalost to je nešto što se dešava sa ovakvim infekcijama i ti podaci će biti dostupni.

- Ima slučajeva da se ne javljaju ili koji čekaju do zadnjeg časa, a ima i slučajeva koji ma se des iinfarkt ili se desi neko drugo oboljenje, a ispostavi se da imaju kovid i to nije ništa novo i nepoznato. Sve se to uzima u obzir i sve ćemo ispitati kada za to dođe vrijeme - poručio je Mugoša.

Poliklinka radi od juče

Mali broj pacijenata dolazi na zakazane preglede, te traže naknadne termine. Nijednom pacijentu nije bila uskraćena pomoć sve ovo vrijeme, odgovorio je Kavarić na pitanje novinara.Prema njegovim riječima, u narednom periodu treba nadoknaditi 30.000 ljekarskih pregleda.

"Poliklinika je danas počela sa funkcionisanjem i radi sve poluspecijalističke, specijalističke i dijagnostičke preglede. Mogu vam reći da je odziv nikakav - do pet odsto", naglasio je Kavarić i podsjetio građane na zakazane preglede.

Moguće da građani strahuju od zaražavanja ukoliko dođu na Polikliniku i zato se radije odlučuju za pregled u privatnim albulantama, kazao je Kavarić.

Portal Analitika