Svijet

Njujork tajms: Ruski generali održali sastanak o upotrebi nuklearnog oružja

Visoki ruski vojni lideri nedavno su razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, navode američki zvaničnici, piše Njujork tajms.

Njujork tajms: Ruski generali održali sastanak o upotrebi nuklearnog oružja Foto: TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
nova.rsIzvor

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije učestvovao u razgovorima koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retorike Rusije i neuspjeha na bojnom polju, navodi NYT koji se poziva na tajna dokumenta američke administracije.

Međutim, činjenica da su visoki ruski vojni lideri čak vodili razgovore uznemirila je Bajdenovu administraciju jer je pokazala koliko su ruski generali frustrirani zbog svojih neuspjeha na terenu, i sugeriše da prikrivene prijetnje Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje možda nisu samo prijetnje.

Ipak, američki zvaničnici su rekli da nisu vidjeli dokaze da Rusi postavljaju nuklearno oružje ili preduzimaju druge taktičke mjere kako bi se pripremili za napad, prenosi „Nova.rs“.

Vilijam Berns, direktor CIA, ranije je rekao da bi Putinov „ potencijalni očaj “ da izvuče pobjedu u Ukrajini i neuspjesi u ratu mogli da navedu Rusiju da iskoristi nuklearno oružje, dok je Džon Kirbi odbio da komentariše ove navode.

Pentagon procjenjuje da Rusija ima zalihe od čak 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje je dizajnirano da se koristi na ratištima za savladavanje konvencionalnih snaga. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišćeno u borbi, ali može biti raspoređeno na bilo koji način, uključujući projektil ili artiljerijsku granatu.

Portal Analitika