Svijet

Nju Orleans evakuisan, očekuje se udar uragana Isak

Izvor

Bijela kuća objavila je da je Obama nazvao guvernera Luiziane Bobi Jindala i poručio mu da ima svu potrebnu podršku Vašingtona za spašavanje ljudi, zaštitu njihovog zdravlja i sigurnosti te očuvanje imovine u priobalnim područjima.

Uragan Isak napredovao je u utorak ujutro prema Meksičkom zalivu i Luiziani s vjetrom koji duva brzinom većom od 110 kilometara na sat, a najveći udar očekuje se do srijede ujutro po evropskom vremenu. Najavljeno je da bi od posljedica uragana opet mogao stradati Nju Orleans, u kojem je 2005. godine 1800 ljudi poginulo, a nastala je najveća materijalna šteta u istoriji SAD-a. Katrina je bila uragan treće kategorije s vjetrom jačine 178 kilometara na sat, a za Isak u Centru za uragane tvrde da će snagom druge kategorije pogoditi Nju Orleans iz kojeg je stanovništvo nastanjeno u kritičnom priobalnom području grada već evakuisano u sigurna skloništa.

– To izaziva veliku tjeskobu građana. No uvjeren sam da ćemo biti dobro – rekao je gradonačelnik New Orleansa Mit Landru. Nacionalni centar za uragane upozorio je da Isak može pogoditi gradove i naselja u najmanje tri savezne država u priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim talasom visine do 3,6 metara.

Portal Analitika