Svijet

Njemački ministar: SAD nam prodaju gas po astronomskim cijenama

Njemački ministar ekonomije požalio se danas na astronomske cijene koje traže prijateljske zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za snabdijevanje gasom umjesto ruske isporuke.

Njemački ministar: SAD nam prodaju gas po astronomskim cijenama Foto: Roberto Pfeil/Pool via REUTERS
HinaIzvor

"Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene", rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u srijedu.

"To je problem", rekao je ministar pozivajući Evropsku komisiju da "razgovara" s tim zemljama.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku gasa Njemačkoj, a početkom septembra ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto gasa uvozila iz Rusije. 

Kako bi osigurao energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač gasa, Berlin je morao diversifikovati izvore snabdijevanje i znatno je povećao nabavku tečnog gasa (LNG), čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Zemlja - kao i čitav kontinent - okrenula se SAD-u, a evropski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. sa 28 na 45 posto.

Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače.

"SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala. Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene gasa", rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Evropsku uniju da koordiniše kupovinu gasa kako bi snizila cijenu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anagustum_neregistrovani
05.10.2022. 13:42

Svijet nije od juče. Robertu bi malo bolje bilo da se požali na Kancelara Merkel koja nije godinama no deceniju ipo odbijala svaki razgovor sa US of A na račun srljajuće zavistonsti od Ruskog gasa u koju je gurala Njemaču. Sad bi Robert da mu USA i drugi prodaju gas ispod svjecke cijene ko što to Rusija radi sa Srbksim Diktatorom. Niko te u Americi ne kritikuje Robert što Njemacke kompanije prodavaju auta po $100,000 -$150,000 dollara. No kupuje ko voli i kome treba. Saveznici su saveznici, i pomoć kad treba, ali kad neko ima da plati a oće jeftinije i to posle katasdtrofalne polike u zadnjih 15 godina ne stoji!!

5
1