Svijet

Njemačka: Više od 200 hiljada radnika u štrajku

Više od 200 hiljada ljudi nakratko je prekinulo posao u prvoj sedmici štrajkova u njemačkoj metalskoj i elektro industriji.

Njemačka: Više od 200 hiljada radnika u štrajku Foto: Pixabay/Ilustracija
Mina Izvor

Lider sindikata IG Metall Jerg Hofman rekao je da je velika izlaznost pokazala da postoji jedinstvena podrška zahtjevu za osam odsto više plate. On je dodao da je sindikat u poziciji da ubrza tempo industrijske akcije, prenosi SEEbiz.

Samo u petak, više od 83 hiljade radnika pridružilo se štrajku. Od prošle nedjelje, industrijska akcija je bila u više od hiljadu kompanija, prema Hofmanu.

"Do sada ponuđena posebna isplata nije osnova za ozbiljne pregovore. Radnicima su potrebna stalna, odgovarajuća povećanja plata", rekao je Hofman.

Sindikat zahtjeva povećanje plata od osam odsto za približno 3,9 miliona radnika širom zemlje u periodu od 12 mjeseci, usred visoke inflacije i rastućih troškova života u Njemačkoj.

Poslodavci su do sada nudili jednokratnu isplatu od tri hiljade eura i, pored toga, nekvantifikovano povećanje plata za period od 30 mjeseci.

Jednokratna isplata se isplaćuje direktno radnicima, bez poreza i doprinosa.

Planirani su dalji štrajkovi do četvrte runde pregovora, koja počinje u utorak u Bavarskoj i Baden-Virtembergu. Ako se ne postigne dogovor, IG Metall je rekao da će pribjegavati 24-satnim štrajkovima ili će se pripremati za neodređene štrajkove u pojedinačnim oblastima.

Portal Analitika