Svijet

Globalno zagrijavanje se mora ograničiti na 1,5 stepeni Celzijusa

Njemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju

Njemačka je pozvala vlade u svijetu da postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju koji bi odzvonio kraj ere fosilnih goriva i spriječio opasno zagrijavanje klime širom planete.

Njemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju Foto: Tanjug
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je na početku dvodnevne konferencije o klimi u Berlinu da svijet mora drastično da smanji emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kako bi ograničio globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Znamo da nisu sve države spremne za to. Zato želim da otvorim debatu o tome da li treba i možemo li postići taj cilj o obnovljivim izvorima energije na sljedećoj konferenciji o klimi“, kazala je Berbok.

Kako prenosi Beta, sugestija šefice njemačke diplomatije sasvim je različita od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva koji su naišli na jak otpor država koje izvoze naftu i gas.

Umjesto toga, Berbok je predložila da se posebnom tehnologijom prikuplja i skladišti ugljenik i tako smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu.

Naučnici i stručnjaci smatraju i tvrde da je takva tehnologija još u eksperimentalnoj fazi i da bi mogla zahtijevati ogromne investicije na račun jeftinijih alternativa kao što su solarna energija i energija vjetra.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Emina_J
02.05.2023. 16:51

CO2 ...pod hitno ...!! Bravo za Njemacku , zajednicki sa mocnima , da uz Drzave koje su u mogucnosti svuda pokrenu kampanju ...kibuci sistemom - Mi vama - Vi nama...!!! ...Sljedece da su VODE i da Izrael , Arapske i dr. Drzave , koje vec imaju najvise iskustva na temu ocuvanja vode predvode ... naravno i sa svima koji su se pokazali kao avangarde ( izvinjavam se necijem uspjehu ispustenim u mom saznanju )... ali prvenstveno na ocuvanju Prirode i tu sa istim kibuci sistemom pocev od najblize Slovenije , pa do velikog broja EU i drugih Svjetskih Drzava udruziti saznanja i iskustva ...!! Da imam Moc , da preokrenem ludila i strahote koja gledamo .... i pitam se samo đe su drugi ...!!

1
0