Društvo

Doprinos bezbjednosti crnogorske granice

Njemačka donirala Crnoj Gori opremu za rad granične policije vrijednu više od 750.000 eura

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao je danas sa ambasadorom SR Njemačke Robertom Veberom Protokol o zvaničnoj predaji donacije patrolnog čamca i druge savremene opreme koju će koristiti Sektor granične policije Crne Gore.

Njemačka donirala Crnoj Gori opremu za rad granične policije vrijednu više od 750.000 eura Foto: Foto: gov.me/S.Matić
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje jeSR Njemačka uputila Crnoj Gori.Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes - borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima,ilegalnih migracija“, saopštio je ministar Sekulović povodom primopredaje, iskazujući zahvalnost SR Njemačkoj.

Za Crnu Goru je ova donacija značajna i u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja predstavljaju okosnicu cjelokupnog pregovaračkog procesa. Efikasno funkcionisanjei rezultati u ovim oblastima, nužni su za ostvarenje najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja Crne Gore - članstva u EU.

Tehnološki napredak ima dosta koristi za građane, ali često ide na ruku i kriminalnim grupama, te će ova savremena,sofisticirana oprema pomoćigraničnoj policiji da ostvaruje dobre rezultate i spriječiti da kriminalci u tehnološkom smislu budu ispred državnih organa, kazao je ministar. Dodao je da jeovo još jedna potvrda da Crna Gora može računati naSR Njemačku kao pouzdanog i iskrenog partnera.

„Ovom prilikom iskazujem punu podrškuorganima za sprovođenje zakona da budu istrajni, kako bizajednički obezbijediliefikasno rješavanje izazova uoblastima suzbijanja prekograničnog i organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, upravljanja ilegalnim migracijama“, poručio je ministar Sekulović.

Ambasador Veber je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom, kontinuiranom saradnjom policija dvije zemlje i kazao da je SR Njemačka spremna da i u narednom periodu podržava Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije. Pored podrške koju pružamo u pogledu opreme, koja značajno poboljšava efikasnost rada, takođe sarađujemo i na drugim poljima, kazao je ambasador. Ulaganjem u graničnu policiju poboljšava se njena efikasnost i operativnost, a takođe, na ovaj način, Crna Gora daje doprinos čuvanju spoljnih granica Evropske unije.

Ukupna vrijednost opreme koja je danas donirana je 756 220 eura.

Portal Analitika