Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Nišić: U punom kapacitetu radimo kako bi zatvorili dva pregovaračka poglavlja iz naše nadležnosti

Nišić: U punom kapacitetu radimo kako bi zatvorili dva pregovaračka poglavlja iz naše nadležnosti

Ministarka rada is ocijalnog staranja Naida Nišić sastala se sa ambasadorom Slovačke  Borisom Gandelom. 

Nišić: U punom kapacitetu radimo kako bi zatvorili dva pregovaračka poglavlja iz naše nadležnosti Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku je prisustvovao i rezidentni savjetnik za tvining, Slavomir Štantni.

Na sastanku je istaknuta važnosti daljeg jačanja bilateralnih odnosa između Crne Gore i Slovačke Republike, posebno u oblasti rada, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Bilo je, kako je saopšteno, riječi i o dosadašnjim uspješnim projektima i saradnji između dvije države, kao i potencijalu za buduću saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

Nišić je kazala da je cilj da se Crna Gora u što kraćem roku integriše u EU, te da se preduzimaju aktivnosti na usklađivanju svih propisa iz oblasti za koje je nadležno Ministarstvo.

“Krenuli smo od zakonodavnog okvira, da ga uskladimo sa EU. U punom kapacitetu radimo kako bi zatvorili dva pregovaračka poglavlja iz naše nadležnosti, Poglavlje 2 Sloboda kretanja radnika i Poglavlje 19 Socijalna politika i zapošljavanje”, navela je Nišić. 

Sagovornici su poručili da je važan nastavak dijaloga i razmjena iskustava radi unaprjeđenja socijalne politike i poboljšanja uslova rada i zapošljavanja građana obje države.

"U tom kontekstu, iskazano je uvjerenje da će Slovačka Republika nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu ka EU, gdje je Crna Gora, kako je ocijenjeno, najviše odmakla od država regiona. Na sastanku je razgovarano i o nekoliko značajnih tema iz domena nadležnosti ovog resora, a među kojima je digitalizacija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, gdje je istaknuto da postoji potreba digitalizacije svih poslovnih procesa iz domena tržišta rada, zapošljavanja i socijalne zaštite, a sa krajnjim ciljem bolje efikasnosti i rasterećenja zaposlenih od obimne administracije, što bi za krajnji rezultat imalo to da zaposleni budu oslobođeni za individualan rad i pristup sa korisnicima", navode iz Ministarstva. 

Slavomir Štantni je kazao da će im biti zadovoljstvo da svojim znanjem i iskustvom pomognu našoj državi.

“Naši stručnjaci će uložiti maksimalne napore u prenošenje ekspertize i ojačavanje kapaciteta crnogorskih institucija, primarno Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a sve sa ciljem standardizacije praksi u skladu sa pravnom tekovinom EU. Drago nam je da možemo da pomognemo i sarađujemo”, kazao je on. 

Ovaj sastanak, kako kažu iz resora Nišić, predstavlja korak naprijed u jačanju veza između Crne Gore i Slovačke Republike, te potvrđuje posvećenost oba partnera daljem unaprjeđenju saradnje u oblasti rada i socijalne zaštite.


Portal Analitika