Društvo

"Trajna i koordinirana posvećenost međunarodne donatorske zajednice u programu odigrala važnu ulogu"

Nišić: Regionalna saradnja ostvarena kroz RHP unaprijedila živote mnogih na prostoru bivše SFRJ

Regionalni stambeni program je ostvario dobre rezultate i vođeni time danas sumiramo utiske, ukazujemo na izazove i definisemo nove prioritete. Ovaj donatorski program je otvorio vrata saradnje u regionu i uspješno doprinio procesu pomirenja“, kazala je ministarka rada i socijalnog stranja Naida Nišić na završnoj konferenciji Regionalnog stambenog programa (RHP) koja se 28.29. i 30. novembra 2023. godine održava u Sarajevu.

Nišić: Regionalna saradnja ostvarena kroz RHP unaprijedila živote mnogih na prostoru bivše SFRJ Foto: MRSS
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Nišić je navela da je trajna i koordinirana posvećenost međunarodne donatorske zajednice, u programu odigrala je važnu ulogu, da je izgrađeno povjerenje, a razmjena informacija između partnerskih zemalja postala praksa.

„Osim pomirenja, veoma bitan element je činjenica da su izbjegla i raseljena lica stavljena u središte Programa, kroz prepoznavanje i priznavanje njihove ugroženosti i potrebe za prilagođenim stambenim rješenjima“, dodala je ministarka Nišić.

Regionalni stambeni program u Crnoj Gori se realizovao od 2012. godine, čine ga 8 potprojekata koji su završeni, a korisnici ovog programa su se uselili u nove domove.

Među realizovanim projektima su: 62 stambene jedinice u Nikšiću, 171 stambenih jedinica za stanovnike Kampa Konik u Podgorici, Dom za starija i hendikepirana lica u Pljevljima, 94 stambene jedinice u opštini Berane, Rekonstruisan Vojni kompleks Trebjesa za potrebe Doma za starija i odrasla invalidna lica u opštini Nikšić, kupljeni su stanovi u Herceg Novom za 36 porodica, izgrađeno je 28 kuća na području države i 96 stanova na Vrelima Ribničkim u Podgorici.

Ministarka Nišič je kazala da su sva stambena rješenja zauvijek promijenila život korisnicima RHP-a i da je podizanje životnog standarda svih građana Crne Gore nešto čemu stremimo kao država.

„Crna Gora posvećeno radi na očuvanju i održavanju svih objekata koji su izgrađeni u okviru RHP-a gdje je postignuto održivo upravljanje objektima i jasna nadležnost svih državnih organa i institucija“, dodala je ministarka.

Program je realizovan u skoro svim opštinama u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na najranjivije kategorije i zatvaranje kolektivnih centara u skladu sa preuzetim obavezama kroz pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na temeljna ljudska prava i slobode.

„Crna Gora ostaje otvorena za partnerski pristup rješavanju prioritetnih potreba i iznalaženju trajnih i održivih rješenja. Dobri razultati nas obavezuju na odgovoran i posvećen odnos koji garantuje održivost i punu integraciju svakog pojedinca u društvu. U cilju unaprjeđenja suživota otvoreni smo za nove regionalne inicijative zasnovane na naučenim lekcijama i pozitivnom iskustvu“, istaka je ministarka Nišić.

Ministarka se zahvalila Evropskoj Uniji, kao i vladama donatorskih država, Razvojnoj Banci Savjeta Evrope, UNHCR-u i OSCE-u, partnerskim državama, kao i domaćinu na podršci i saradnji
Portal Analitika