Politika

Nikolić: Vakcina nema zato što se čeka Vučićeva donacija pred nikšićke izbore?

Da li je sve ovo odugovlačenje zapravo amortizovanje nezadovoljstva građana, sračunato da se kao i u slučaju respiratora Vučić pojavi u posljednjem trenutku kao navodni spasitelj građana Crne Gore, a zapravo pokrovitelj Andrije Mandića i njegovog Demokratskog fronta, od kojih se očekuje da mu prinesu Nikšić, na pladnju, pitao je portparol i poslanik u Skupštini DPS-a Miloš Nikolić. 

Nikolić: Vakcina nema zato što se čeka Vučićeva donacija pred nikšićke izbore? Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

"Zbog tendencioznih pokušaja da se svojevremeno neprihvatanje “Vučićevih respiratora” stavi u istu ravan sa odbijanjem vrijednih donacija vakcina, u trenutku kada Crna Gora nema ni jednu vakcinu, želimo da podsjetimo javnost na sljedeće činjenice:

Srbija je 25. marta 2020. godine konfiskovala tri respiratora koje je Crna Gora, odnosno Fond za zdravstveno osiguranje, naručio od predstavnika švedskog proizvođača, posredstvom kompanije Farmont. Nakon nekoliko dana Ambasada Srbije u Podgorici je obavijestila institucije o odluci Srbije da „pokloni“ pet respiratora Crnoj Gori. Veoma velikodušno, da pokloni Crnoj Gori respiratore koje je Crna Gora platila?! Uz poseban ciljani zahtjev: da donacija bude namijenjena Beranama, kako bi se i na taj način, pred parlamentarne izbore promovisali lideri DF?!", navodi Nikolić.

Prostom pretragom medijskih izjava i napisa iz tog perioda, kako navodi Nikolić, vidi se da je u trenutku neprihvatanja donacije respiratora – koje je kako napominje, Crna Gora platila novcem svojih građana – naš zdravstveni sistem je imao dovoljan broj ovih medicinskih uređaja.

"Naime, Crna Gora je na vrijeme planirala eventualno širenje virusa i u skladu sa tim procjenamanabavila dodatnu opremu. Uostalom, da li je ijednom građaninu Crne Gore bio uskraćen respirator? Naravno da nije, do današnjeg dana", ističe Nikolić. 

Zato je poređenje „poštene donacije respiratora“ iz Srbije sa donacijom prijeko potrebnih vakcina, gruba manipulacija kaže Nikolić, jer u ovom trenutku Crna Gora nema ni jednu vakcinu, a respiratora je imala dovoljno za svoje tadašnje potrebe.

"Imajući u vidu politički kontekst donacije respiratora, i sve okolnosti koje su je pratile kao i činjenicu da se ovih dana Nikšićem ne može proći od raznih aktivista Srpske napredne stranke, koji neskriveno rade kampanju Demokratskom frontu, nameće se pitanje:

Da li je sve ovo odugovlačenje zapravo amortizovanje nezadovoljstva građana, sračunato da se kao i u slučaju respiratora Vučić pojavi u posljednjem trenutku kao navodni spasitelj građana Crne Gore, a zapravo pokrovitelj Andrije Mandića i njegovog Demokratskog fronta, od kojih se očekuje da mu prinesu Nikšić, na pladnju", ističe Nikolić. 

Kako navodi Nikolić ovakav scenario nije ih iznenadio. 

"Imajući u vidu spomenuto iskustvo sa respiratorima, ministarkinu nesposobnost i sklonost politikantskim igrama koje se na kraju obiju o zdravlje građana Crne Gore, kao i činjenicu da Demokratski front i Vučić igraju u Nikšiću na sve ili ništa, ovakav scenario nikog ne bi iznenadio. Naprotiv, bio bi logičan nastavak nečasnih i zakulisnih postupaka nove vlasti", zaključuje Nikolić. 


Portal Analitika