Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Nikolić Spajiću: Znači plan je da zaposleni sami plaćaju zdravastvene usluge, porez na dohodak i penzijsko osiguranje

"Program Evropa sad 2 nesprovodiv ni u puno uređenijim sistemima"

Nikolić Spajiću: Znači plan je da zaposleni sami plaćaju zdravastvene usluge, porez na dohodak i penzijsko osiguranje

OK, znači vaš plan je da se isplaćuje bruto plata, da bude minimalno 1.000 eura, a da zaposleni od te plate sami sebi i porodici plaćaju zdravastvene usluge, porez na dohodak i penzijsko osiguranje, poručio je izvršni direktor kompanije BI Consulting, Ratko Nikolić, komentarišući najavu za program Evropa sad 2. 

Nikolić Spajiću: Znači plan je da zaposleni sami plaćaju zdravastvene usluge, porez na dohodak i penzijsko osiguranje Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Spajić je poručio da ne treba mijenjati stvari koje su se pokazale uspješne za sve, i kazao da je to program uspješan za sve, i radnike i poslodavce a i državu. On je najavio da će Evropu sad 2 sprovesti na identičan način kao i Evropu sad 1 i najavio "razne mjere".

"Smanjenjem neproduktivne potrošnje se vraćamo u fiskalno održiv okvir, te otvaramo prostor da sprovedemo mjere koje kratkoročno imaju efekat na budžet - kao što je minimalna penzija od 450 eura, koja će biti prva proaktivna mjera koju će građani osjetiti već od januara 2024. godine", navodi Spajić...

Najavio je Spajić da će sprovesti i sveobuhvatnu reformu penzionog sistema koja podrazumijeva odvajanje zarađenog i socijalnog dio penzije. Socijalni dio penzije će se, kako je kazao, finansirati zaustavljanjem zloupotreba u socijali, koje se mogu spriječiti socijalnim kartonom koji je bio u fazi izrade u 42. Vladi.

Nikolić je poručio da je plan Evrope sad nesprovodiv ni u puno uređenijim sistemima. 

"Milion pitanja i posljedica: ekonomskih, socijalnih, kulturoloških,... pokreće ovako radikalan plan, nesprovodiv ni u puno uređenijim sistemima. Zato ovo pitanje ne treba da bude testirano na izborima, prije nego se o svim njegovim aspektima ne odredi stručna javnost", poručio je Nikolić. 

Portal Analitika

Komentari (34)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l ljuma_neregistrovani
06.06.2023. 08:18

potpuno urušavanje privrednog sektora

0
0
m montenegrina4ever_neregistrovani
05.06.2023. 16:33

E penzioneri prevashodno, prst na čelo pa dobro razmislitte što nudi “sladjani” Milojko ,….

9
0
H Hunter6
04.06.2023. 23:18

Evropa SAD je od prvog dana ZASNOVANA na PREVARI i to smo tvrdili od prvog dana kad su izasli sa njihovim idiotskim i neodrzivim programom! Doci ce nam svima racun na isplatu pa ce biti KUKU LELE, nijesmo znali! E znali ste, ali ste mislili ce "neko drugi" da placa ceh! Niko drugi bez mi a i nasa djeca(kako je krenulo) nece placati ovu skalameriju i pljacku zbog nase lakomislenosti i gluposti.

17
0
E Emina_J
04.06.2023. 20:55

" Nikolić Spajiću: Znači plan je da zaposleni sami plaćaju zdravastvene usluge, porez na dohodak i penzijsko osiguranje " ...Tako je ...dok ce on kako kaze , da drugi nijesu ...da zasuce rukave sa stolice , dok se promovise na skupove ...!! Da mu priznamo evo jednom da kaze istinu .... jer do sad niko nije zasukao rukave kao sto je on u finansije ...!!!..duga koliko hoces , a naziru se i novi , a sve sa " zasukanim rukama " u nase finansije do unuceta ...i to kad nama treba nema , primjer Fizicari i njihov odlazak za Japan , Expo , Rukometasi i td i td , a za popove srbske Crkve koliko hoces ,pa građevinska masinerija kad je vec dzabe radi punom parom , da bi građani bolje " zasukali rukave "...!!!

24
0
v vjeracrnegore_neregistrovani
04.06.2023. 20:39

U sta smo se pretvorili ?!Da li je moguce da ovaj narod ne vidi ko je Spajic i sta oce da uradi sa svojom bagrom ! Volio da me razuvjeri ovaj narod da nije ovako ali vise vjerujem da su upravo ovi koje narod ovaj zasluzuje !!! Blago nama s nama...

31
0
R Radoje_neregistrovani
04.06.2023. 20:59

@vjeracrnegore_neregistrovani- Nazalost, mnogo je i naivnih i budala. Kako je PES postigao uspjeh u Podgorici? Spajki "potkupio" penzionere sitnom lovom. Sad oni i ne samo oni zamisljaju da je Spajki Deda Mraz, a ne shvataju da je Spajki Dafina, Gazda Jezda.

25
0
g gradjanska_drzava_neregistrovani
04.06.2023. 18:02

Nemanje zdravstvenog osiguranja znaci da u slucaju razbolijevanja mora bolesnik sve da plati. Mogucnost da u slucaju razbolijevanja osoba moze da ode na prosjacki stap zbog cijene lijecenja ili da nema uopste mogucnost lijecenja, nije nikakav napredak, naprotiv to je nesto sto treba izbeci po svaku cijenu. Jos pricamo o malom sitemu kakav je CG. Znaci prica PES tj. Spajica sta donosi Evropa sad 2 ne da je pozitivna, nego naprotiv, za bilo koga ko dva puta razmisli pokazuje u kakvu nas katastrofu vodi.

40
0
D Divlja_drzava_neregistrovani
04.06.2023. 18:22

@gradjanska_drzava_neregistrovani Ne, nisi shvatio. Imas ti zdravstveno osiguranje ako ga kupis od specijalizovanih osiguravajucih kuca (kojih ovdje nema) osim ako on ne planira da sa svojim pajtasima osnuje neku.

37
0
g gradjanska_drzava_neregistrovani
04.06.2023. 19:06

@Divlja_drzava_neregistrovani To nije imanje osiguranja, to je samo mogucnost da neko moze da ima osiguranje. To je ozbiljna razlika od obaveznog zdravstvenog osiguranja. Upravo ta mogucnost (ne obaveza) vodi u scenario koji sam gore opisao zbog toga sto mnogi nece kupovati osiguranje (ko god da ga prodaje). Upravo je poenta obaveznog zdravstvenog osiguranja, sprecavanje mogucnosti osiromasenja u slucaju bolesti. Inace CG kao mali sistem ne pruza nikakvu mogucnost profitabilnog biznisa u sferi zdravstvenogo osiguranja, naprotiv to osiguranje uvijek mora u CG biti subvencionisano iz budzeta.

26
0
D Divlja_drzava_neregistrovani
04.06.2023. 20:11

@gradjanska_drzava_neregistrovani - Tacno, u pravu si. A penzionim fondovima je jos gore. Drzavna penzija ce zavisiti od iznosa poreza koje si platio, sto je. i do sada ali ce biti neuporedivo manja. Dok radis idvajaces koliko hoces u penzioni fond. Ali koji fond (ako Spajki ne misli i to sa pajtosima da osnuje), dje ce te pare da plasiraju, koja je zastita ako je ima od banktora fonda (fondova)? Itd,itd, itd.

22
0
E Emigrant_neregistrovani
04.06.2023. 17:51

Pozdrav iz SAD. Crna Gora je totalno nepripremljena za takav sistem. U takvoj situaciji moze haos i kolaps da nastanu. Nebi se reklo ni da PES ima ikakav ozbiljan program kako to da izvede korak po korak (barem sto se procitati moze. Posebno ovi iz PES kako to brane (vrijedjajuci i etiketirajuci one koji iznose sumnje), to jos vise potvrdjuje.

42
0
U U_S_A_neregistrovani
04.06.2023. 16:56

Savezna država Kalifornija koja je zbog populističkih mjera političara nekih 10 godina bila najpoželnija država za život i biznis, u zadnje 7 godina je najnepoželjnija upravo zbog kraha tog na populizmu zasnovanog ekonomsko/društvenog uređenja.

39
0
p podgorica_neregistrovani
04.06.2023. 15:30

Zasto ne izadje Medu na crtu Ne smije jer ga je procitao i sve razotkrio

49
0
p podgorica_neregistrovani
04.06.2023. 15:29

Spaic ce da nas opet zaduzi uzmr proviziju i papaaa Uniszio je zdeastvo pa sad hoce i PIO Sve ovo su sarene lazi

51
0
N Nency_neregistrovani
04.06.2023. 13:31

Nadam se da građani CG neće poči za čaktarom koji nosi Spayki.On bi i rako samo do rupe,a mi ostali u rupu!Hvala Spayki,iako si natapirao šiške🙄🤗❗

59
0
S Sistem_neregistrovani
04.06.2023. 14:23

@Nency_neregistrovani Građani neće. Ovce oće.

52
0
M Ministar_resorni_neregistrovani
04.06.2023. 13:26

Gdin Milojko manipuliše. Govori da su bile uštede 2021. godine. Samo je zaboravio da kaže da je bilo 0€ investicija! U infrastrukturu je te godine po njegovom zahtjevu uloženo 0€. To najbolje zna SNP Plužine koji je čitavu tu godinu čekao da se sanira nekih 20 metara odronjenog magistralnog puta iznad Plužina, ali to se nije desilo. Zašto? Jer je tako naredio Milojko kako bi prikazao da je napravio ogromne uštede.

54
0
T Trsa_neregistrovani
04.06.2023. 13:44

@Ministar_resorni_neregistrovani Čitavo vrijema dok je on bio ministar taj odron je tu bio, to ti je živa istina.

53
0
K Kolaps_neregistrovani
04.06.2023. 13:17

Ko danas ima 40 godina i imao je pameti da počne da plaća privatni penzioni/osiguravajući fond, tipa Grawe itd, taj ima čemu da se nada. Ostali mogu da 🚬

47
3
J Jasno_neregistrovani
04.06.2023. 13:38

@Kolaps_neregistrovani Ja sam davno to uradio... Placati drzavi doprinose 40 i kusur godina, a koristiti penziju svega 10-ak zaista nema logike... Da je bar kao u razvijenim zemljama moguce dobiti kompletan iznos koji je uplacivan, bar po smrti osiguranika, imalo bi smisla... Penzijski sistem bi zaista trebalo reformisati, ali postepeno, definitivno ga ne ukidati, vec ljudima dati mogucnost izbora izmedju drzavnog ili privatnih fondova. Odrasli smo ljudi, ne bi trebalo drzava da dadilja sve gradjane!

29
3
K Kolaps_neregistrovani
04.06.2023. 14:22

@Jasno_neregistrovani Odrasli jesmo, ali jesmo li obrazovani? Na kom nivou je svijest nekoga ko danas ima 20-35 godina?

38
0
J Jasno_neregistrovani
04.06.2023. 15:23

@Kolaps_neregistrovani Mislim da je na mnogo vecem nivou nego sto je ovima od 35-95... Svi mladji, koji su iole sposobni, posli su odavde, jer realno sve politicke partije blage veze nemaju sa ekonomijom, upravljanjem drzavom i razvojem drustva! Zato bolje da ne trace zivot odje... Svi politicari su se izredjali i pokazali sta i koliko ne znaju! Cinjenica da nijedna lista nema ozbiljnog ekonomistu kao kandidata za premijera, govori dovoljno... Gordana Djurovic bi bila idealna za tu funkciju, na primjer! Spajic je obican mesetar i prodavac magle, sto je i prakticno potvrdio, ali dobijaju izbore zato sto se jedini dominantno bave zivotnim pitanjima i izbjegavaju guslanje sa populistickim pricama o pomirenju, a to raji godi... Dok god se bavi

32
3
Č Čaknoris123_neregistrovani
04.06.2023. 13:16

A evo i za tebe jedno pitanje stručnjake, roditelji su nam milione i milione izdvajali što su fond zdravstva što u fond pio. 2/3 penzionera u Crnoj Gori prima minimalnu penziju, a za neki komplikovaniji zdravstveni problem vjerovatno su mogli proći bez privatne zdravstvene usluge. U domovi zdravlja nemaju holtere nego ti kažu idite u privatne poliklinike. Tako da matori, oladi, ti i takvi kao ti ste sve uništili i opljačkali

21
12
S Stalone_neregistrovani
04.06.2023. 13:34

@Čaknoris123_neregistrovani Sad će biti bolje kad se potpuno ukine?

32
0
S Sistem_neregistrovani
04.06.2023. 13:43

@Čaknoris123_neregistrovani Takvi kao ti ste krivi što je Milojko za samo 8 mjeseci iz budžeta ukrao 2 200 000€ (za koje se zna). Kritikuješ ovog čovjeka a vjerovatno ne znaš ni čime se bavi ...

36
0
Č Čaknoris123_neregistrovani
04.06.2023. 15:11

Ne znam čime se bavi, u martu sam morao kupiti longacef i urbazon da mi daju u dom zdravlja. Ajde bolan, sjašite više sa ovakvim zdravstvom. Deca nam se liječe telefonskim porukama

26
1
T Terex_neregistrovani
04.06.2023. 12:58

Pokušava da imitira UAE, konkretno emirat Dubai, koji imaju potpuno drugačiju ekonomsku podlogu. Ali čak i Emiratima to pravi problem jer stiže na naplatu. Kako? Pa tako što takav sistem oporezivanja plata odgovara radniku dok je radno sposoban i nema zdravstvenih problema. Obični radni svijet koji je migrirao u UAE sa 45-50 godina starosti, napušta UAE i vraća se u zemlje porijekla kada dođe do toga da su smanjenih radnih sposobnosti i bolesti. UAE se upravo sada suočava sa tim problenima, koji zapravo nije problem za šeike. Jednostavno čekaju da osobe koje postaju teret za njih, napušte UAE. Pitanje za stanovnike Crne Gore ... đe vi planirate da se odselite za 20-30 godina?

43
1