Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Nikolić: Skupštini će uskoro biti skraćen mandat; Božović: Inicijativa će imati istu sudbinu kao i Đukanovićeva

"Crna Gora će vrlo brzo imati izbore"

Nikolić: Skupštini će uskoro biti skraćen mandat; Božović: Inicijativa će imati istu sudbinu kao i Đukanovićeva

U DPS-u su sigurni da će u narednim sedmicama doći do skraćenja mandata Skupštini, a inicijativu će, kažu, podnijeti uskoro. Crna Gora će, navodi poslanik te partije Miloš Nikolić, vrlo brzo imati izbore. Poslanik SNP-a Bogdan Božović očekuje međutim da će ta inicijativa imati sudbinu kao i ona predsjednika države Mila Đukanovića.

Nikolić: Skupštini će uskoro biti skraćen mandat; Božović: Inicijativa će imati istu sudbinu kao i Đukanovićeva Foto: Antena M
Antena MIzvor

Poslanik Nikolić kaže da ne bi licitirao sa terminom podnošenja inicijative za skraćenje mandata Skupštini, ali navodi da će to biti uskoro.

“Manje je važno da li će to biti za tri ili pet dana važnije je da smo izabrali instucionalni način rješavanja političke krize i vjerujem da ćemo u finalu na taj način uspjeti da riješimo političku pat poziciju”, kazao je Nikolić.

On objašnjava da je za podnošenje inicijative potrebno minimum 25 potpisa, pretpostavlja da će je potpisati svi oni koji su prethodno glasali za usvajanje dnevnog reda na kojem je bio predlog predsjednika države za skraćenje mandata Skupštini.

“Očekujemo da će prevladati razum u Skupštini Crne Gore, Crna Gora je sada već predugo u jednoj ozbiljnoj institucionalnoj krizi sa jednom nekompetentnom parlamentarnom većinom formiranom nakon 30. avgusta 2020, koja je imala neslavan pokušaj vođenja državne politike sa Vladom Zdravkom Krivoikaopića, neslavne pregovore koji su rezultirali odsustvom dogovora o mandataru.

Vidite da danas niko ne pominje gospodina Lekića kao mandatara, jer su i oni koji su to predlagali svjesni da on nema podršku za obavljanje te funkcije. Takođe, jasno je da Vlada u tehničkom mandatu ne može ostati da traje, nakon što je smijenjena, do redovnih parlamentarnih izbora. Sasvim je jasno da Crnu Goru očekuju parlamentarni izbori i da će proevropski blok formirati stabilnu političku Vladu. Da li ćemo do tih izbora doći za dva, tri, četiri mjeseca, manje je važno, važno je da to bude što prije jer svakog dana se stvara dodatna institucionalna šteta i problemi”, navodi Nikolić.

Kada je posrijedi očekivana podrška poslanika u vezi sa inicijativom za skaraćenje mandata Skupštini Nikolić kaže da ne kalkulišu sa podrškom.

“Razumijem da uvijek postoji određeno predubjeđenje o zakulisnim političkim dogovorima. Kada smo imali i prvu inicijativu za rušenje Vlade Zdravka Krivoikapića koja je finalno povučena, kada smo imali inicijativu za rušenje Vlade Dritana Abazovića, nijesu postojali nikakvi jasni i precizni dogovori sa nekim pojedinačno kako bi se obezbijedila neka aritmetička većina za usvajanje odluke. Postoji, međutim, neka logika političkih procesa koja je neumitna, koja u finalu uvijek mora da da rezultat. Možda ne iz prvog, drugog, trećeg puta, ali uvijek mora da da rezultat”, kazao je Nikolić.

U vezi sa tim podsjeća:

“U maju ili junu prošle godine smo već saopštili da je Vlada Zdravka Kivokapića pala, da je pitanje tehnike kad i kako će biti oborena i to je bilo tako. Isti sličaj je bio i sa Vladom Dritana Abazovića gdje je jasno bilo, nakon svega što se desilo tokom četiri mjeseca trajanja te Vlade, da ona ne može opstati. Isto tako je sada potpuno jasno da nove parlamentarne većine nema, da novog mandatara ne može biti, da nove Vlade više ne može biti, da je Vlada pala i da moramo na izbore. Imaćemo izbore vrlo brzo, to je neumitna logika političkog procesa. Siguran sam da će u narednim sedmicama doći do skraćenja mandata Skupštini”, kazao je Nikolić. 

U SNP u očekuju da će epilog inicijative za skraćenje mandata Skupštini, koju najavljuje DPS, biti isti kao i u slučaju iste inicijative predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Poslanik Bogdan Božović smatra da je sve to dio predizborne kamanje uoči lokalnih izbora u 14 crnogorskih gradova, te da DPS pokušava da ima “neku aktivnu ulogu na političkoj sceni”.

“Podsjećam da su SNP i pobjednice parlementarnih izbora 2020. potpisale sporazum po kojem neće podržati inicijativu koja je prethodno bila upućena od strane predsjenika DPS-a , tako da očekujem i u ovom slučaju isti odnos”, kazao je Božović.

Govoreći o raspletu političke krize u Crnoj Gori, Božović kaže da očekuje da se ispoštuje, kako navodi, očigledna većina u Skupštini koja je predsjedniku države uputila dopis da madatat za sastav Vlade povjeri Miodragu Lekiću.

Ponavlja ocjenu da je Đukanović, odbijanjem da da mandat Lekiću i nepozivanjem na konsultacije predstavnike svih parlamentarnih stranaka, prekršio Ustav Crne Gore.

“Očekujemo da predsjednik države ispoštuje Ustav i da mandat gospodinu Lekiću”, navodi Božović.

Božović kaže da će pratiti razvoj situacije, te da će zauzeti stav u slučaju nekih novih okolnosti.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d duduk_neregistrovani
05.10.2022. 22:49

Pozvao je sve koalicije, kad se stranke udruze u koalicije vlast obnasaju kao jedna koaliciona stranka. To sto su ovdje interesne, a ne prirodne koalicije, to je zbog pretjeranog broja stranaka koje se ponasaju kao lovacka drustva koja love fotelje.

2
0
p partizanskiput_neregistrovani
05.10.2022. 21:52

Bozovicu u cosak i cuti dok si ziv.Ti poznajes bolje ustav cg nego pres.Djukanovic?Ozemljo otvori se,ko sve arci i mlati po cg,do ure,brzo ce 'te vi bozovicu u misije rupe, dosta ste mlatili ,pokrali,i poharali po cg,sve se vraca,sve se placa,bilmezu neznaveni!@☝️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

2
1