Region

Nikolić nudi Albancima status kao što imaju Njemci u Belgiji

Izvor

Nikolić je u intervjuu za današnje izdanje lista "Danas" rekao da će kosovskim Albancima ponuditi suštinsku autonomiju - da "žive kao Njemci u Italiji ili Nemci u Belgiji".

On je rekao i da je "Evropa spremna za ulazak Srbije" i da ne očekuje dodatne uslove za utvrđivanje datuma za otpočinjanje njenih pristupnih pregovora sa EU, ali da nije "preveliki optimista" da će se to desiti ove godine.

Predsjednik Srbije je rekao da se zalaže za postizanje "nacionalnog konsenzusa" o Kosovu zato što o suštinskim pitanjima "od nacionalnog interesa" treba postići saglasnost, iznad pojedinačnih i stranačkih interesa.

Dodao je da o "nacionalnom konsenzusu" o Kosovu želi da razgovara sa svima koji u Skupštini imaju predstavnike, s članovima Vlade, a potom i opozicije, SANU, Crkve, značajnijim privrednicima.

"Planiram da okupim predstavnike lokalnih samouprava južno od Ibra, hoću sa njima da razgovaram zato što je njihov status drugačiji od severa. Želim da Srbija konačno zauzme stav šta želi", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da "vlada svakako nema obavezu, niti će biti prozivana zbog toga što neće da sprovede nešto o čemu postoje različita tumačenja" kakvo je pitanje predstavljanja Kosova.

"Organizatori skupova počinju da pišu samo Kosovo s fusnotom, a ni u dokumentima se više ne pojavljuje fusnota u kojoj se opisuje šta je Kosovo. Vlada Srbije je, zbog toga, iako je prihvatila sporazum, odlučila da naši predstavnici napuste svaki sastanak na kojem Kosovo nije propisno obilježeno. Šta mi sad radimo: nas nema na tim sastancima, čime je Srbija na gubitku jer gubi korak sa savremenim događanjima i trendovima u svijetu", rekao je Nikolić.

Srpsko Kosovo na Olimpijadi: Na pitanje šta kao predsjednik Srbije nudi kosovskim Albancima, Nikolić je rekao "ponuda je Rezolucija 1244 Saveta bezbjednosti UN - suštinska autonomija".

"Predložiću, kad se budemo dogovorili, da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Njemaca, nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo? Zašto da budu država, to je toliko besmisleno. Neki su mi u Londonu rekli da na Olimpijadi učestvuju Kina, Kineski Taipei, Kineski Honkong, ja sam im odgovorio da, ako se prištinske institucije prijave kao srpsko Kosovo, mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je "eurofanatik" - kako ga je opisao premijer Ivica Dačića, Nikolić je rekao da tu izjavu treba posmatrati s aspekta da se vladajuća koalicija, "pored mnogih suprotnih stavova", okupila "oko jedne zajedničke ideje".

"Ja nisam fanatik ni u čemu. Mislim da normalan, obrazovan čovek, erudita, ne može da bude fanatik. Fanatizam nije dobar i mene nemojte u tome da tražite. Imam potpuno realan odnos prema EU, znam koliko nam je potrebna i koliko možemo da učinimo da joj se pridružimo", rekao je Nikolić.

Portal Analitika