Crna hronika

Apelacioni sud u cjelosti potvrdio presudu optuženom za ubistvo Branka Vučkovića

Nikola Bogojević pravosnažno osuđen na 20 godina robije

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Nikola Bogojević osuđen na ukupno 20 godina robije za ubistvo Branka Vučkovića 25. septembra 2019. godine ispred lokala ,,Gejming“ u Podgorici, nedozvoljeno držanje oružja i prodaju droge.

Nikola Bogojević pravosnažno osuđen na 20 godina robije Foto: Pixabay
PobjedaIzvor

Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević.

Bogojević je za ubistvo Vučkovića, koje je počinio sa umišljajem, dobio 14 godina zatvora i godinu zatvora za nelegalno oružje iz kojeg je pucao na žrtvu. Optuženi je osuđen na godinu za prodaju droge, dok je četiri godine zatvora dobio zbog držanja veće količine nelegalnog oružja koje je policija pronašla u njegovom stanu.

Razmatrajući žalbe tužilaštva i odbrane, Apelacioni sud navodi da je sutkinja Kovačević dala razloge koji su jasni i potpuni odgovori na sve odlučne činjenice koje su od značaja za pravilno presuđenje i zakonito donošenje odluke.

Drugostepeni sud uvažio je odluku sutkinje Kovačević da ne prihvati pravnu kvalifikaciju optužnice da se radi o teškom ubistvu, odnosno da je izvršeno na podmukao način već da je u konkretnom slučaju počinjeno obično ubistvo.

U drugostepenom postupku utvrđeno je da je Viši sud pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ne postoji podmuklost, odnosno prikrivreno, lukavo i tajnost sa elementima koji se ispoljavaju u prevarnom, neiskrenom i zlonamjerom postupanju učinioca, u momentu kada to žrtva ne očekuje ili je bespomoćna da se odbrani.

"Ni svako ubistvo iz zasjede, bez postojanja lukavog ponašanja optuženog, ne može se smatrati ubistvom na podmukao način. Neophodno je da je učinilac na lukav način (pozivom, zakazivanjem sastanka ili na drugi način) namamio žrtvu i iz zasjede je lišio života, što u konkretnom nije slučaj i za što je prvostepeni sud dao jasne razloge", pojašnjavaju sudije Apelacionog suda.

Oni podsjećaju da je optuženi čekao Vučkovića sat vremena što ne ukazuje da je lukavo i perfidno unaprijed smislio vrijeme i odabrao mjesto izvršenja.

"U konkretnom slučaju ne postoji ni jedan aspekt koji bi ukazivao na lukavost optuženog u postupanju, posebno imajući u vidu izlaganje optuženog mogućnosti da u prometnom dijelu centra grada, u vrijeme večernjeg izlaska (septembar), oko ponoći, bude viđen od strane gostiju lokala ispred kojeg je čekao", smatraju sudije Apelacionog suda.

Apelacioni sud kao i sutkinja Kovačević nijesu prihvatili stav odbrane da je usljed jakog trzaja revolvera prilikom opaljenja metak završio u gornjem dijelu tijela Vučkovića, a da je optuženi ciljao prema nogama i opalio projektil kao upozorenje.

"Optuženi je ispalio projektile držeći revolver sa obje ruke u horizontalnom položaju u odnosu na tijelo oštećenog posmatrano u anatomskom položaju, a ne u pravcu njegovih nogu, pa su i po ocjeni ovog suda bez uticaja na drugačiju odluku izjašnjenja vještaka balističara o mogućem trzaju, odnosno ,,odskoku“ oružja", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice, Bogojević se tereti da je 25. septembra 2019. godine u Ulici Oktobarske revolucije u Podgorici sa umišljajem i na podmukao način ubio Vučkovića. Bogojević je tog dana u periodu između 22.30 i 23.20 časova sakriven iza kontejnera čekao da Vučković naiđe iz pravca autobuske stanice ispred lokala ,,Gejming pab“. Dok se Vučković parkirao na kolovozu ispred lokala, Bogojević je iskoristio pogodan trenutak i neopaženo mu prišao sa leđa. Pratio ga je nekoliko koraka, a onda iz crne torbice izvadio revolver „magnum 357“ i sa udaljenosti tri ili četiri metra ispalio tri hica prema donjem dijelu tijela Vučkovića.

"Od tri ispaljena metka jedan je pogodio Vučkovića u donji dio leđa nanoseći mu tešku tjelesnu povredu i pola sata nakon ranjavanja preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore", navodi se u optužnici. Bogojević je u istrazi ispričao da je nekoliko puta čekao Vučkovića ispred lokala ,,Gejming pab“, ali bez uspjeha da bi jedne večeri poslije sat čekanja Vučković naišao.

Pošto je Vučković sišao sa motora, krenuo je prema Bogojeviću, ali ga nije prepoznao i nastavio da ide prema lokalu ,,Gejming pab“. Optuženi je izvadio pištolj iz torbice i poslije nekoliko koraka praćenja, prema sopstvenim tvrdnjama, ispalio dva metka u „noge žrtve, a ne u njegov trup jer je želio da ga rani i opomene“. Optuženi je ustvrdio da je nakon toga došao kući te i da je ujutro na vijestima čuo da je Vučković podlegao povredama.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.