Sci/Tech

Nijedno nije vezano za koronu

Najveća zdravstvena otkrića 2021. godine

Godina za nama bila je još jedna velika godina za istraživanje koronavirusa, jer su odobrene vakcine i razvijeni novi tretmani. Međutim, opseg naučnih otkrića proširio se izvan pandemije na druga područja zdravlja.

Najveća zdravstvena otkrića 2021. godine Foto: Pixabay
N1Izvor

Ove godine bili smo svedoci napretka u liječenju drugih velikih i malih bolesti, a neka otkrića su revolucionarna.

Medicinski psihodelici

Proteklih godina ljekovi s psihodeličnih efektom dali su obećavajuće rezultate u liječenju nekoliko mentalnih bolesti, a dvije studije sprovedene u 2021. samo su dodatno potvrdile njihovu učinkovitost u kombinaciji s terapijom.

Osobama koje pate od PTSP-a, MDMA, odnosno ekstazi, može olakšati svakodnevni život. U trećoj fazi kliničkog istraživnja, čiji rezultati su objavljeni u naučnom časopisu Nature Medicineu, 67% pacijenata koji su primali MDMA uz terapiju razgovorom doživjeli su takvo poboljšanje da više nijesu bili kvalifikovani za dijagnozu dva mjeseca nakon liječenja.

Zasebno je istraživan i psilocibin, aktivni sastojak u “čarobnim” gljivama. To istraživanje pokazalo je da je terapija potpomognuta halucinogenima značajno smanjila simptome depresije, inače otporne na liječenje.

U ranijem istraživanju psilocibina kao lijeka za depresiju (april u odnosu na novembar) dvije seanse sa psihodelicima djelovale su “barem jednako dobro” kao dnevna doza antidepresiva escitaloprama.

Krvni test koji otkriva 50 vrsta karcinoma

Nova tehnologija mogla bi da otkrije rane znakove više od 50 vrsta karcinoma na osnovu jednog vađenja krvi.

Galleri test traži fragmente DNK u krvi koji bi mogli da signaliziraju prisutnost karcinoma. Ti fragmenti takođe mogu da ukažu na mjesto tumora sa "visokom tačnošću", dajući pacijentima prednost u dijagnostici i liječenju.

U kliničkim ispitivanjima u kojima su učestvovale osobe kojima je već dijagnostikovan karcinom, Galleri test je identifikovao 51,9 odsto karcinoma u bilo kojoj fazi razvoja. Međutim, test bi mogao da bude od koristi i za otkrivanje karcinoma koji se ne dijagnostikuju na redovnim pregledima.

Prvi tretman za progeriju

Progerija je genetska bolest koja prouzrokuje neke karakteristike preranog starenja kod otprilike 400 djece širom svijeta. Donedavno nije postojao tretman koji bi usporio napredovanje bolesti. Obično je fatalan nakon otprilike 13 godina.

Novi lijek, koji je razvijen ove godine, može da produži taj životni vijek za oko 2,5 godina. Radi se o prvom i jedinom lijeku za Hatčinson-Gilfordov sindrom progerije koji je odobrila FDA, a djeluje tako da sprečava nakupljanje detektivskih proteina.

Ti neispravni proteini, zvani progerin, obično prouzrokuju umiranje ćelija i oštećuju srce i kosti. Djeca sa progerijom obično umiru od srčanog zastoja ili moždanog udara, premapodacima klininike Mejo.


Implantat za zacjeljivanje ACL-a

ACL je najčešći je izvor povrede kolena, prema izvještaju iz 2016. u "Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma".

Povreda je razorna koliko je i uobičajena. Popravka rupture ACL-a može da uključi više operacija ili čak potpunu rekonstrukciju, što zahtjeva uklanjanje zdrave tetive za presađivanje i samim tim značii duži oporavak.

Novi implantat kolena koji je nedavno odobrila FDA može "u osnovi da stimuliše ACL da se sam izleči", rekla je dr Marta Marej, glavni ortopedski hirurg u dečjoj bolnici u Bostonu, u saopštenju za javnost.

Revolucionarni uređaj, napravljen od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi, premošćuje jaz između rupturiranih delova ACL-a. Nakon minimalno invazivnog zahvata za umetanje implantata, on može da zacijeli ACL brže i uz veće zadovoljstvo pacijenta od rekonstrukcije.

Nova pilula protiv gljivične infekcije

Naučnici su nedavno razvili prvi novi antifungalni lijek za više od 20 godina koji blokira rast candide, gljivice koja uzrokuje vaginalne gljivične infekcije.

Liječenje gljivičnih infekcija bez recepta djeluje u većini slučajeva, ali neki slučajevi ponekad potraju.

Formula za mlijeko za odojčad slična majčinom mlijeku

Dvije naučnice napravile su prvu laboratorijski uzgojenu seriju majčinog mlijeka ove godine, a to bi na kraju moglo da bude rješenje za majke koje ne mogu ili odluče da ne doje.

Radi se o prvom mlijeku uzgojenom sa ćelijama nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mlijeka, izvjestio je Insider u junu.

Napravljen je od ćelija dojke uzgojenih u laboratoriji, kako bi se napravilo nešto slično pravoj supstanci.

Iako je možda nutritivno složenije od do sada poznate mliječne formule, osnivači ne tvrde da je savršena zamjena za majčino mlijeko. Naime, ne može da prenosi važnu imunološku zaštitu sa majke na dijete. Međutim, ponudiće alternativu formuli kada stigne na tržište.

Osnivači su ranije rekli za Insider da očekuju da će ovaj proizvod biti dostupan potrošačima za otprilike tri godine. Nakon više istraživanja i odobrenja regulatornih tijela takođe se nadaju da će smanjiti troškove kako bi proizvod od majčinog mlijeka bio finansijski dostupan, prenosi Insider.

Portal Analitika