Društvo

Bez potrebne većine

Nije prošao predlog o promjeni dana opštine Pljevlja

Na upravo završenoj sjednici Odbora za statut i propise Skupštine Opštine Pljevlja nije prošao predlog da se na narednoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja raspravlja o promjeni dana opštine Pljevlja.

Nije prošao predlog o promjeni dana opštine Pljevlja Foto: Wikipedia
PobjedaIzvor

Predlagači promjene dana opštine Pljevlja nisu imali potrebnu većinu, jer su pored opozicionih partija protiv predloga da se umjesto 20. novembra koji se decenijama slavio kao opštinski praznik,praznuje 27. oktobar na Svetu Petku, bili i odbornici iz kluba Evrope sad i Demokratske Crne Gore.

Promjena dana opštine je bilo predizborno obećanje Demokratskog fronta uoči lokalnih izbora održanih u oktobru prošle godine, kada je ta koalicija, koja je u međuvremenu prestala da postoji pod tim nazivom, osvojila 12 mandata. Isto obećanje je ponovio Milan Lekić krajem maja na predizbornoj tribini Koalicije Za budućnost Crne Gore, uoči samih parlamentarnih izbora.

Dio nove vlasti u Pljevljima, predvođen gradonačelnikom Dariom Vranešom i predsjednikom Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milanom Lekićem, planira izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan opštine Pljevlja, koji se slavi 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke.

Tim povodom je bila formirana komisija, bez prisustva predstavnika Demokratske partije socijalista, koja je radila na izmjenama i dopunama Statuta opštine Pljevlja čiji je cilj promjena datuma obilježavanja opštinskog praznika.

Promjena datuma obilježavanja dana opštine pominjala se još u maju, tokom predizborne kampanje bivšeg Demokratskog fronta.

“Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se ako bog da slaviti dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva”, poručio je tada Milan Lekić na tribini koalicije „Za budućnost Crne Gore“ održanoj u Pljevljima.

Pljevaljski odbor DPS-a saopštio je ranije da se namjerom Nove srpske demokratije da se 27. oktobar proglasi za novi dan Opštine Pljevlja, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima. Kazali su da je namjera NSD nova provokacija.

Portal Analitika