Region

"Gdje ima pozitivnih slučajeva, životinje umiru u patnji"

"Nije lijepa scena": U Hrvatskoj zbog kuge ubijeno 19.000 svinja

Broj svinja koji je ubijen u Hrvatskoj zbog svinjske kuge je 19.000, izjavila je Ljupka Maltar iz Ministarstva poljoprivrede.

"Nije lijepa scena": U Hrvatskoj zbog kuge ubijeno 19.000 svinja Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

„Već je taj broj oko 19 hiljada, ako uračunamo i umrle, brojka je oko 20 hiljada. Ta brojka je najvećim dijelom iz Vukovarsko-sremske županije, a manjim dijelom iz Brodsko-posavske regije“, rekao je Maltar i dodao da danas imaju oko 400 svinja koje moraju da eutaniziraju.

Maltar kaže da u Vukovarsko-sremskoj županiji trenutno postoji pet timova za eutanaziju, u kojima su timovi veterinara i veterinarskih tehničara. Tu su i popisni timovi koji rade sve što je potrebno na terenu, kao i radnici Državnog inspektorata koji imaju svoje službene procedure kontrole.

Maltar kaže da je i veterinarima teško kada moraju da eutaniziraju životinje.

„Veterinari su oni čija je profesija i profesija da liječe i pomažu životinjama. Nažalost, kada je riječ o ovakvim eutanazijama, najteže to doživljavaju kolege veterinari. I mi imamo problema sa tim, s obzirom da nije jednostavno, nije lijepa scena. Međutim, ovo je pomoć i za životinje, jer u objektima gdje ima pozitivnih slučajeva, životinje umiru u patnji“, objašnjava Maltar.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.