Abiznis

Nije bilo zainteresovanih kupaca za imovinu “Radoja Dakića”

Izvor

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević kazao je da dosadašnja prodaja imovine preduzeća nije zadovoljavajuća, jer nijesu stvoreni potrebni uslovi.

- Imovina "Radoja Dakić" se ne može prodavati na oglasnoj table ili putem oglasa u novinama, nego je potrebno da se raspiše javni tender”, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, na taj način se jedino može prodati imovina podgoričke fabrike, ali za to je, kako tvrdi, potrebno da Vlada naredi gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši da stvori uslove.

- Uslovi prodaje nijesu dati, nema urbanističko tehničkih uslova, a ko će da kupi nešto ako ne zna šta će da radi sa tim?, pitao je Vukčević.

Bivši radnici su ranije tražili da se u prodaju uključi i Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, jer je ponuđena imovina veća od one koja je predmet prodaje.

Sudska prodaja obuhvata 188,24 hiljade kvadratnih metara, a površina fabrike je oko 250 hiljada. Radnici “Radoja Dakića” od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani (Company) i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Portal Analitika