Svijet

Nigerijac se na društvenim mrežama hvalio raskošnim životom, pa završio u zatvoru – na 11 godina

Nigerijski influenser koji se na društvenim mrežama hvalio raskošnim životom, privatnim avionima i luksuznim automobilima, osuđen je na 11 godina zatvora zbog optužbi u vezi sa višemilionskom prevarom koja je ciljala kompanije u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Nigerijac se na društvenim mrežama hvalio raskošnim životom, pa završio u zatvoru – na 11 godina Foto: CNN/Department of Justice
N1Izvor

Ramon Abas, poznat milionima pratilaca na Instagramu kao Ray Hushpuppi, priznao je krivicu u aprilu prošle godine za zavjeru radi pranja novca. Pored zatvorske kazne izrečene u ponedjeljak, okružni sudija Sjedinjenih Država Otis D. Rajt naložio mu je da isplati 1,7 miliona dolara na ime restitucije dvijema žrtvama prevare.

To je spektakularan pad za Abasa (40), čije je hapšenje u junu 2020. na njegovom raskošnom apartmanu u Dubaiju dospjelo na naslovnice širom svijeta. Prije izricanja presude, Abas je držan u saveznom pritvoru u Los Anđelesu, a njegov nekada blistav nalog na društvenim mrežama je utihnuo – uprkos tome što je od hapšenja dobio 500.000 novih pratilaca.

U pismu sudiji u septembru – jedinoj njegovoj direktnoj riječi od hapšenja – Abas je detaljno opisao svoje dvije godine u pritvoru.

„Od kada sam u zatvoru, imao sam dovoljno vremena da razmislim o prošlosti i žalim što sam dozvolio da pohlepa uništi dobro ime moje porodice i moje“, napisao je.

Na društvenim mrežama, gdje je Abas postavljao video snimke na kojima baca gomile novca poput konfeta, on je sebe nazivao investitorom za nekretnine. Međutim, federalni istražitelji su rekli da je finansirao svoj ekstravagantni način života putem onlajn hakerskih šema koje su zaradile više od 24 miliona dolara.

Portal Analitika