Svijet

Netanjahu: Izrael neće zaustaviti rat dok ne uništi Hamas

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je jedini način postizanja izraelskog cilja, uništenja Hamasa, nastavak kopnene vojne invazije u Pojasu Gaze.

Netanjahu: Izrael neće zaustaviti rat dok ne uništi Hamas Foto: Tanjug/AP
BetaIzvor

Netanjahu je najavio da će se rat nastaviti dok se taj cilj ne postigne i dodao da će on takođe nastaviti da radi na oslobađanju talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi.

„Učinićemo sve da ih dovedemo kući, da završimo tu misiju, ali takođe da uništimo Hamas i da osiguramo da nam Hamas nikada više ne bude prijetnja i da ne bude grupe koja pr8jeti Izraelu iz Gaze“, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

„Kažem jasno i jednostavno: nastavićemo rat dok ne postignemo naše ciljeve. Nema načina da se ti ciljevi postignu osim pobjeđivanjem i nema načina da se pobujedi osim kopnenom invazijom“, dodao je on.

Izraelski mediji navode da su američki zvaničnici navodno upozorili Netanjahua da njegova zemlja neće nužno imati sposobnost za manevar i podršku ako se borbe nastave mjesecima.

Osvrćući se na sukobe sa Hezbolahom na sjevernoj granici Izraela i Libana Netanjahu je ponovio da će ta libanska ekstremistička organizacija biti uništena ako započne rat s Izraelom.

„Mi djelujemo na sjeveru sve vrijeme protiv svih napora Hezbolaha da operišu protiv nas“, rekao je Netanjahu.

On je najavio da će Izrael povratiti bezbjednost i na sjeveru i na jugu, a ako Hezbolah učini grešku i uđe u širi rat u njemu će uništiti Liban „svojim sopstvenim rukama“.

Prekogranični sukobi između Hezbolaha i izraelske vojske započeli su dan poslije početka rata Izraela i palestinskog Hamasa, saveznika te proiranske šiitske organizacije.

Dok je Netanjahu govorio hiljade ljudi se okupilo na Trgu talaca u Tel Avivu, pjevajući izraelsku himnu na mitingu za taoce.

Na mitingu su bili prvi put taoci oslobođeni tokom jednonedeljnog primirja u ratu koje je u petak isteklo.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je sukob obnovljen jer je Hamas odbio da oslobodi još 15 žena i dvoje djece na osnovu sporazuma o primirju.

On je istakao da je dostignuće povratak 110 talaca, ocijenivši da ni jedna vojska u svijetu nije to postigla protiv „terorističke organizacije“.

U napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je preko 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno oko 240 talaca.

U izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi do primirja poginulo je gotovo 15.000 ljudi,a od okončanja primirja broj poginulih je premašio 15.200, među njima 70 odsto žena i djece.

Portal Analitika