Svijet

Netanjahu blizu zapanjujuće pobjede zahvaljujući ultradesničarima

Dan poslije parlamentarnih izbora u Izraelu sve ukazuje da će lider opozicije i bivši premijer Benjamin Netanjahu izvojevati veliku pobjedu zahvaljujući svojim saveznicima ultradesnim i vjerskim partijama.

Netanjahu blizu zapanjujuće pobjede zahvaljujući ultradesničarima Foto: Tanjug/AP
BetaIzvor

Time bi se mogla okončati politička kriza zbog koje su Izraelci pet puta glasali za tri i po godine, navode izraelski mediji.

Poslije 85 odsto prebrojenih glasova predviđa se da će blok partija lojalnih Netanjahuu imati 65 poslanika, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu), četiri više nego što je potrebno, odnosno stabilnu većinu iako se rezultat može promijeniti poslije prebrojavanja glasova pripadnika bezbjednosnih snaga, zatvorenika, diplomata u inostranstvu, između ostalih.

U koaliciji koja bi mogla biti naredna vladajuća u Izraelu su dvije partije ultraortodoksnih Jevreja, Šas i Ujedinjena Tora judaizam i ultradesni vjerski cionizam čiji je lider Becalel Smotrič,a uključuje Ocma Jehudit (Jevrejsku snagu) trenutno poznatijeg ekstremiste Itamara Ben-Gvira, piše Tajms ov Izrael.

Ben-Gvir je najveća zvijezda izbora jer je doprinio da njegova prvobitno mala partija sada predstavlja 10 odsto izraelskih birača.

Ako se rezultat izbora ne izmijeni značajno povratak Netanjahua kome se sudi za korupciju u tri slučaja biće zapanjujući.

Kritičari međutim upozoravaju da će na vlast doći i Ben-Gvir i njegov politički partner Smotrič koji bi mogli lišiti prava arapske građane, smanjiti ovlašćenja Vrhovnog suda i pojačati društvene podjele.

Ključni faktor u ovom trenutku je sudbina ljevičarske partije Merec i nacionalističke arapske stranke Balad za koje se ne zna da li će preći izborni prag. Ako pređu mogli bi uticati na većinu Netanjahuovog bloka.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku već javljaju da se stranka Ješ atid (Ima budućnosti) premijera prelazne vlade Jaira Lapida sprema za tranziciju vlasti. Očekuje se da Lapid telefonira Netanjahuu čim se objave konačni rezultati za nekoliko dana.

Netnjahuov konzervativni Likud imaće, kako se predviđa 31 poslanika, a Lapidova stranka 24.

Vjerski cionizam biće treći po snazi sa 14 poslaničkih mandata, duplo više nego prije. Slijedi partija desnog centra ministra odbrane Benija Ganca, člana dosadašnje koalicije sa 12 mandata.

Izbori su održani u vrijeme pojačanog nasilja na Zapadnoj obali okupiranoj od 1967 godie.

Netanjahu (73) je smijenjen u junu 2021. godine poslije izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Koalicionu vladu od osam ideoloških različitih partija je tada obrazovao Lapid (58) sa nacionalistom Naftalijem Benetom, vodjom partije Jamina (desno).

Netanjahu je sinoć poslije izbora rekao da ima iskustva i da zna da je potrebno čekati na konačne rezultate, ali da je put Likuda dokazno ispravan i da je velika pobjeda blizu.

Protivnici Netanjahua, uključujući ministra pravde Gideona Sara, su međutim upozorili da Izrael ide ka koaliciji ekstremista predvođenih Netanjhuom i njegovim saveznicima, prenio je Frans pres.

Ben-Gvir koji traži da bude ministar policije rekao je u srijedu da je vrijeme došlo za potpunu desničarsku vladu i ponovio poziv na upotrebu sile posebno protiv Palestinaca.

Izlaznost na jučeranje izbore bila je najviša od 2015. Glasalo je 71,3 odsto od 6,8 miliona Izraelaca sa pravom glasa.

Portal Analitika