Zanimljivosti

Neobično arheološko otkriće u Meksiku

Izvor

Arheolozi su grob pronašli na dubini od pet metara ispod površine, na nalazištu koje se smatra najsvjetijim mjestom astečkog glavnog grada, prenosi Tanjug.

Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je da je ovo otkriće prvo te vrste i dodao da Asteci nijesu, kada je riječ o sahranjivanju vladajuće klase, masovno žrtvovali ljude ili ponovo sahranjivali kosti.

Arheolog sa Univerziteta Floride Suzan Gilespi, koja nije član tima, da je otkriće "bez presedana za astečku kulturu". Ona je objasnila da su arheolozi, kada su Maje sahranjivale žrtvovane sa plemstvom, pronalazili cijela tijela, a ne gomile različitih tipova kostiju kao što je ovde slučaj.

I ,osim u specijalnim okolnostima, Asteci su mahom kremirali članove elite u periodu od 1325. do dolaska Španaca 1521. "Iako su tijela žrtvovanih pronalažena na grobnim mjestima elite u Mezoamerici, ostaci astečke elite rijetko kada su pronalaženi", rekla je ona.

0808meksiko2Institut je saopštio da se na nekim kostima - uglavnom ključnjači - mogu vidjeti zarezi koje je mogao da napravi nož za žrtveno vađenje srca, ali da se ne čini da su ti ljudi žrtvovani na mjestu sahrane jer su im kosti razdvojene.

Stručnjaci su na jednoj gomili pronašli lobanje sedmoro odraslih i troje djece, na drugoj gomili su bile dugačke kosti, a rebra na trećoj.

Antropolog Perla Ruiz, koja je i vođa tima, smatra da su kosti možda prenijete iz druge grobnice i ponovo sahranjene sa ženom.

Iako su neke kulture centralne Amerike ponekad preseljavale kosti u znak obožavanja predaka, Asteci to, koliko se zna, nijesu radili. Grob najvjerovatnije potiče iz perioda od 1481. do 1486. godine.

Templo Major - plato sa više astečkih hramova - građen je generacijama, a na njemu su arheolozi pronašli još jedan neobičan nalaz - "sveto drvo", odnosno hrastovo deblo postavljeno na maloj okrugloj platformi u blizini groba i na ivici kompleksa. Drvo je nekoliko decenija starije od grobnice.

Asteci su vjerovali da drveće ima veliki duhovni značaj. Arheolog Instituta Raul Barera kaže da je možda riječ o četiri svijeta drveta koja su, prema vjerovanju Asteka, držala nebo ali Gilespi smatra da je prije riječ o drvetu ili deblu koje se koristilo za godišnje ceremonije.

"Čini mi se da je tamo stajalo neko vrijeme, možda za neku specijalnu ceremoniju ili kao dio određenog svetog pejzaža, ali da je poslije napušteno kako se upotreba tog ograničenog svetog prostora mijenjala", rekla je ona. Barera je rekao da je deblo, najvjerovatnije namjerno, prepolovljeno.

Foto:archaeologicalnews.tumblr.com

Portal Analitika