Društvo

Incident u Ljekarskoj komori, pale krivične prijave, policija i tužilaštvo na potezu

Nemile scene zbog službenog pečata

Incident u Ljekarskoj komori Crne Gore dogodio se juče oko 15 sati kada su u te prostorije ušli dr Milena Popović-Samardžić (predsjednica Skupštine LJK), njen suprug Jovan, dr Snežana Ćorac i dr Žanka Cerović zahtijevajući da im se preda službeni pečat tog tijela. Ćorac je fizički nasrnula na jednu službenicu, kazao je Pobjedi predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Nemile scene zbog službenog pečata Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

- Zaposlene su uznemiravali verbalno… Kako je ovo drugi put, u kratkom vremenskom razmaku od nekoliko dana, da se iste osobe na sličan način odnose prema zaposlenima u Ljekarskoj komori, zaposleni su pozvali pripadnike MUP-a Crne Gore, tražeći zaštitu – kazao je on.

Guranje koleginice

Prema našim nezvaničnim informacijama iz policije, Mugoša je podnio prijavu protiv Popović- Samardžić, njenog supruga Jovana, Ćorac i Cerović, optužujući ih da su nezakonito upali u prostorije Ljekarske komore i preturali po kancelarijskom namještaju tražeći službeni pečat. Naveo je da je Ćorac fizički napala njegovu koleginicu Milenu Tomović tako što je gurala u predjelu grudi.

I Popović-Samardžić je podnijela prijavu protiv Mugoše. Optužila ga je da je zloupotrijebio službeni položaj nedozvoljavajući joj pristup službenom pečatu radi ovjere određene dokumentacije. Kazala je policiji i da joj je Mugoša uputio prijetnje 21. decembra prošle godine.

Prema našim saznanjima, u toku je postupanje policije i tužilaštva na utvrđivanju da li postoje elementi krivične i prekršajne odgovornosti.

Nije se desio upad

Popović-Samardžić je, međutim, za naše novine sinoć negira navode Mugoše.

- Mugoša pokušava da opstruira rad Skupštine, sprečava je da radi svoj posao zaključavajući službene pečate. Privatizovao je jedno esnafsko udruženje bez podrške ijednog delegata Skupštine. Iz svega navedenog jasno je da nikakav upad u prostorije Komore nismo izvršile. Ona je naša koliko i svakog ljekara u Crnoj Gori. Ne možemo mi izvršiti upad u našu kuću – navela je ona.

Kaže da Mugoša ,,svojim ponašanjem i istupima u javnosti posljednjih dana ponižava i sebe i cijelu profesiju i svojim djelima pokazuje da nije dostojan funkcije predsjednika“.

- Za tri godine vrlo rijetko se pojavljivao u medijima, dok se posljednih nekoliko dana grčevito se boreći za funkciju u maniru rijaliti zvijezde zabavlja crnogorsku javnost – rekla je Popović-Samardžić.

Dodaje da je Mugoši istekao manadat i ,,više nije ničiji predsjednik“.

- Preko 90 odsto delegata koji su glasali su mu uskratili povjerenje – istakla je ona.

Izvor problema

Mugoša je nedavno oštro reagovao što je ministarka zdravlja 2. februara donijela odluku da je nesporno da njemu traje mandat do 2022. godine, ali se samo dva dana kasnije predomislila i sačinila suprotnu. Utvrdila je da je Mugoši, ipak, mandat istekao izborom nove Skupštine Ljekarske komore.

Taj akt je proslijeđen i delegatima Skupštine, pred sjednicu u ponedjeljak, 8. februara, na osnovu čega su, smatra Mugoša, delegati i podržali inicijativu Popović-Samardžić i ukinuli organe Ljekarske komore do izbora novih ljudi. Na toj „zum“ sjednici Popović-Samardžić, o čemu je pisala Pobjeda, proglašena je za v. d. predsjednika Komore do izbora predsjednika.

Popović-Samardžić: Mugoša me progoni, prijeti mi, lažno me prijavljuje

Popović-Samardžić tvrdi da je nedavno Skupština Ljekarske komore dvotrećinskom većinom, jer ostali nisu bili prisutni, jasno stavila do znanja da ne želi Mugošu za svog predsjednika.

- Da Mugoša ima samopoštovanja on bi se ili povukao ili bi se kandidovao na ovim izborima i suočio se sa voljom većine. Umjesto toga on pokušava pravnim nasiljem i krivičnim prijavama sve nas natjerati da ustuknemo pred našim ustavnim pravom da biramo predsjednika i zamjenika predsjednik slobodnom voljom većine – rekla je ona.

Kaže da su izbori za delegate u Ljekarskoj komori održani 09.11.2020. godine, a nakon toga sazvana je prva konstitutivna sjednica 21. decembra. Na ovoj sjednici natpolovičnom većinom izabrana je, ističe ona, da predsjedava Skupštinom.

- Tom prilikom Mugoša bijesan zbog mog izbora, pred 46 kolega, zaprijetio je da ćemo da ,,popijemo krivičnu prijavu“ ako pokušamo da ga smijenimo – navela je Popović-Samardžić.

Skupština je na drugoj sjednici usvojila izmjene i dopune Statuta, Pravilnika o izboru u organe i Poslovnika o radu Skupštine kako bi ,,otklonili sve nedoumice u tumačenju Statuta“.

- Na sjednici smo usvojili i zaključak o prestanku mandata svim organima Komore. Sve odluke smo donijeli dvotrećinskom većinom Skupštine. Istim aktom konstatovali smo da organi Komore nastavljaju sa radom u svojstvu vršilaca dužnosti. Dakle, Skupština nije ,,ukinula“ organe Komore, već je konstatovala prestanak mandata organa Komore i donijela odluku kojom pokreće izbor tih organa – tvrdi ona.

Tačno je, kako dodaje, i da je Skupština donijela i odluku kojom je imenovana za vršioca dužnosti predsjednika Komore sa odloženim dejstvom.

- Ova odluka dobiće pravnu snagu danom objavljivanja izmjena i dopuna Statuta u Službenom listu Crne Gore. Svrha odluke je da se omogući nesmetano provođenje postupka izbora za predsjednika i zamjenika predsjednika. Nadalje, što se politike tiče netačno je da sam ja tražila miješanje bilo kog organa vlasti u rad Komore – rekla je ona.

Kaže da Mugoša, ,,i pored odluke Upravnog suda kojom je to izričito zabranjeno traži miješanje organa vlasti u unutrašnja pitanja Komore“.

- Da stvar bude gora Mugoša me, zloupotrebljavajući resurse Komore već godinu dana sistemski progoni, prijeti mi, lažno me prijavljuje, podmeće i spletkari. Stručna služba Komore pretvorila se u njegov servis za obračun sa neistomišljenicima – navela je ona.

Portal Analitika