Svijet

"Nema penzije, nema Olimpijskih igara": U Francuskoj ponovo protesti protiv penzione reforme

Novi val demonstracija protiv penzione reforme ponovo je zahvatio Francusku, ali ovog puta u znatno manjoj mjeri nego što je to bilo u maju. Tek blizu 280.000 ljudi širom Francuske juče je bilo na ulicama.


"Nema penzije, nema Olimpijskih igara": U Francuskoj ponovo protesti protiv penzione reforme Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Nakon pet mjeseci "mobilizacije" protiv kontroverznih penzionih reformi u Francuskoj, sindikati u zemlji pozvali su na 14. dan demonstracija.

Generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada Laurent Berger rekao je kako demonstracije moraju poslužiti da "pokažu snagu sindikalnog pokreta da se suoči s izazovima koji su pred nama", kao što su "kupovna moć, plate te stambeno pitanje"

Zvaničnici su očekivali između 400.000 i 600.000 demonstranata širom zemlje, uključujući 40.000 do 70.000 u Parizu. Međutim, francuska vlada je saopštila da je u utorak prisustvo bilo bliže 281.000.

Oko 11.000 policajaca i žandarma je raspoređeno, uključujući 4.000 u glavnom gradu.

Članovi francuskog sindikata CGT nakratko su ušli i blokirali sjedište Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu 2024. Demonstranti su uzvikivali: "Nema penzije, nema Olimpijskih igara" tokom protesta. Olimpijada se inače održava naredne godine u Francuskoj.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.