Svijet

Nakon što je Fon der Lajen odbila da se izjasni

“Nema mjesta za kukavičluk”: Evropski socijalisti obavezali se da neće sa ultradesničarima ni na državnom ni na nivou EU

Vodeće evropske ljevičarske i socijalističke partije iz grupacije Socijalista i demokrata (S&D) objavile su apel kojim su odbacile svaku mogućnost političkih saveza sa ultradesnicom i na nacionalnom i na nivou Evrope.

“Nema mjesta za kukavičluk”: Evropski socijalisti obavezali se da neće sa ultradesničarima ni na državnom ni na nivou EU Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Sve se dešava nakon što je liderka Evropske narodne partije (EPP) i aktuelna čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom TV sučeljavanja uoči izbora za Evropski parlament odbila da se obaveže da ta politička grupacija neće sarađivati sa radikalnim desničarima.

Oni su obećali kako će se “nemilosrdno boriti protiv mržnje, rasizma i ksenofobije”, a sve se dešava uoči izbora za Evropski parlament, na kojima se očekuje rast ultranacionalista iz niza država.

“Turbulentna vremena zahtijevaju jasan kurs i čvrst stav, ne tolerišu nejasnoće ili kukavičluk. Došlo je vrijeme da postanemo demokrate borbe, a ne navike i udobnosti”, dodali su oni.

Među potpisnicima su Francuska socijalistička partija, holandska Laburistička stranka, belgijska Socijalistička partija, te španski socijalisti, njemačke socijaldemokrate, ali i stranke iz Poljske i Italije koje pripadaju tom spektru.

“Dok ultradesnica napreduje širom kontinenta, obavezujemo se da nećemo odustati od naših demokratskih i humanističkih načela. Izgradićemo snažnu barijeru protiv krajnje desnice”, dodaju oni.

Portal Analitika