Svijet

Nelson Mendela uskoro izlazi iz bolnice

Izvor

- Madiba je dobro i pri punoj je svijesti. Sretni smo jer mu život nije ugrožen i zahvaljujemo ljekarima na njezi i profesionalizmu. Iz bolnice bi trebao izaći u nedjelju ili ponedjeljak, kazao je Zuma.

U saopštenju takođe stoji da je Mandela, ikona borbe protiv aparthejda, već duže vrijeme imao bolove u abdomenu, te da su ljekari ocijenili da bi trebalo napraviti specijalistički pregled.

Krhko zdravlje prvog predsjednika JAR-a nakon ukidanja aparthejda izazvalo je zabrinutost među njegovim brojnim simpatizerima u zemlji i prošle godine kada je obolio od težeg oblika respiratorne infekcije.

Mandela se prošlog mjeseca vratio u Johannesburg, a njegovo posljednje javno pojavljivanje bilo je u julu 2010. godine na finalnoj utakmici Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Mendelina najstarija unuka Ndelika Mendela kazala je za agenciju AFP u subotu kako nije zabrinuta.

- Ovo nije neka velika stvar jer je on savršenog zdravlja. Kada sam ga vidjela u srijedu, bio je veoma raspoložen, dobrog zdravlja. Nisam zabrinuta jer se djed oporavio od prošlogodišnje bolesti, ne vidim razloga što bi sada bilo drugačije, rekla je ona.

foto: africawithin.com

Portal Analitika