Abiznis

Nelegitimna izmjena naziva sindikalne organizacije Željezara Nikšić

IzvorIz Ministarstva je saopšteno da je sindikalna organizacija Željezara Nikšić 4. jula podnijela zahtjev, kojim je traženo da njen novi naziv bude Toščelik Nikšić, sa sjedištem u Nikšiću.

Sindikalci su tražili da promjena bude izvršena u Registru sindikalnih organizacija i Registru reprezentativnih sindikata.

“Uz zahtjev za promjenu naziva dostavljena je odluka o tome, donijeta na sjednici održanoj 26. jna, kao i ovlašćenje dato predsjedniku sindikalne organizacije Janku Vučiniću, da zastupa sindikat kod Ministarstva rada i socijalnog staranja, prilikom izmjene naziva sindikalne organizacije”, kaže se u saopštenju javila je Mina.

U skladu sa Pravilnikom o registraciji sindikalnih organizacija, i na osnovu podnijete dokumentacije, Ministarstvo je 12. jula u registrima izvršilo izmjenu naziva i izdalo odgovarajuću potvrdu.

“Ministarstvu se 16. avgusta svojeručno potpisanim izjavama obratilo 38 zaposlenih u Toščelik Elojd Inžinjering Stilu /Toščelik Alloyed Engineering Steel/ koji su izrazili sumnju u legitimitet donešene odluke o promjeni naziva sindikalne organizacije”, kazali sui z Ministarstva.

Da bi provjerilo te navode, Ministarstvo je dopisom tražilo da se do narednog dana dostavi zapisnik sa sjednice na kojoj je donijeta odluka o promjeni naziva, spisak prisutnih članova sindikalne organizacije na toj sjednici sa svojeručnim potpisima kao i spisak članova sindikalne organizacije.

“Napominjemo da je sva ta dokumantacija morala postojati već 26. juna, na dan održavanja sporne sjednice i mogla je biti dostavljena u traženom roku, ukoliko je zaista i postojala”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Prema njihovim riječma, kako u datom roku nije dostavljena tražena dokumentacija, smatralo se da sumnje 38 zaposlenih nijesu opovrgnute, odnosno da nije dokazan legitimitet donijete odluke o promjeni naziva sindikalne organizacije.

“Polazeći od tih podataka i kako je Pravilnikom o registraciji sindikalnih organizacija predviđeno, ukoliko je upis izvršen na osnovu netačnih podataka podnosioca prijave - on nije validan, to su se stekli uslovi za brisanje izvršene izmjene naziva sindikalne organizacije Željezara Nikšić ad Nikšić u naziv sindikalna organizacija Toščelik Nikšić sa sjedištem u Nikšiću”, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su saopštili, donijeta su Rješenja o brisanju izvršene promjene naziva koja su dostavljena stranci.

“Dakle u Rješenjima je utvrđeno da nije legitimno promijenjen naziv sindikalne organizacije”, zaključili su iz Minisatsrvta.

Portal Analitika