Abiznis

"Država mora da se uključi"

Nedović: Svima puna usta sjevera, a otkupljivači bez podrške

Većinu otkupljivača šumskih plodova sa sjevera i pored rodne godine, očekuje neizvesan plasman na tržište. Zbog ekonomske krize u Evropi, sve je manje interesovanje, a konkurencija je velika. Najveći problem je prodaja maline, zbog visoke otkupne cijene, a pomoći od države nema, pa su otkupljivači, kažu, prepušteni sami sebi.

Nedović: Svima puna usta sjevera, a otkupljivači bez podrške Foto: RTCG/Printscreen
RTCGIzvor

“Nažalost zbog situacije na Zapadu cijene su dosta niske i plasman je upitan”, kaže otkupljivač Bogić Nedović.

Dok za pečurku koliko-toliko imaju računicu, zbog otkupa maline biće u problemu.

"I potražnja i cijena maline su malo pali. Otkupna cijena maline je 4,30 eura. Tako smo i odredili. Međutim, danas malina ne može da se proda sa svim troškovima proizvodnje ni četiri eura na tržištu EU”, kazao je Nedović.

Iako su u regionu otkupljivači dobili subvencije, to nije slučaj u Crnoj Gori.

“Niko od njih se do sada nije oglasio. Čak smo dobili indirektne informacije da su u tehničkom mandatu i da ne mogu da intervenišu. To je za mene upitno, jer država mora da se uključi. Puna su nam usta sjevera, a kada je krizno vrijeme niko nam ne okreće glavu”, kazao je on.

I dok jedni muku muče, veliki hladnjačari nemaju takvih problema.

“Pečurka od 70 - 80 odsto ide na italijansko tržište, 10 - 20 odsto na švajcarsko. Izrezao sam sada cirka jedno 750.000 eura i zalihe. Očekujem da će to da ide na iznos blizu četiri miliona”, kazao je otkupljivač Božo Bulatović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.