Regioni

"Nesavjesni građani odlažu otpad na mjesta koja za tako nešto nijesu propisana"

Nedostatak regionalne deponije veliki problem sjevera: Potrebna veća posvećenost države rješavanju problema

Iz komunalnih službi i lokalnih uprava ističu da su sprovedene brojne akcije u cilju uklanjanja divljih deponija.

Nedostatak regionalne deponije veliki problem sjevera: Potrebna veća posvećenost države rješavanju problema Foto: Darko Jovović/Dan
DanIzvor

U preporukama Evropske unije, koje se tiču zaštite životne sredine, izričito je zahtijevano da se u Crnoj Gori mora odustati od dosadašnjeg načina odlaganja otpada, uz naglasak da postojeće deponije u velikoj mjeri remete prirodnu ravnotežu. S tim u vezi u posljednje dvije decenije iz Vlade je konstantno najavljivano da će se za potrebe opština sa sjevera države graditi regionalna deponija za odlaganje komunalnog otpada. Međutim, do toga još uvijek nije došlo zbog čega se i na ovom području godinama pribjegavalo alternativnim rješenjima po pitanju pronalaženja lokacija za deponovanje smeća.

Iz beranske lokalne uprave potvrđuju da se zbog nepostojanja regionalne sanitarne deponije smeće odlaže na nužni način koji ne zadovoljava evropske standarde.

"Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države, koja do sada nije pokazala potrebnu spremnost za realizaciju ovog krupnog i izuzetno značajnog projekta. Znam da su vođeni određeni razgovori u vezi ovog pitanja, ali konkretnog rješenja nema, iako se radi o problemu koji se mora urgentno rješavati, jer na to ukazuju i preporuke koje stižu od međunarodnih institucija. Sa druge strane, imamo i nesavjesne građane koji pribjegavaju odlaganju otpada na mjesta koja za tako nešto nijesu propisana, što dodatno usložnjava problem", ističe predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, dodajuću da lokalne uprave nemaju dovoljno sredstva za realizaciju projetka izgradnje savremene regionalne deponije.

U preporukama Evropske unije je u cilju rješavanja ovog problema naznačeno da se mora graditi regionalna deponija i u okviru nje reciklažni centar gdje bi se vršila selekcija otpada i proizvodio određeni energent koji ima višestruko korisnu namjenu. Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ističe da od poštovanja ovih preporuka još uvijek nema ništa i da zbog toga imamo krajnje zabrinjavajuće stanje.

"Pokušali smo sve kako bismo pronašli mjesto na području Petnjice gdje bi se deponovao komunalni otpad do eventualne izgradnje regionalne sanitarne deponije o kojoj se priča godinama. Definisali smo više lokacija i uključili stručna lica sa strane da nam pruže ruku pomoći. Ali, svuda smo nailazili na otpor građana. Zato smo prinuđeni da, u skladu sa postignutim dogovorom, otpad transportujemo u Rožaje. Na potezu je država koja mora da donese zakonsko rješenje na osnovu kojeg će se doći do odgovarajuće lokacijue za deponovanje otpada, ne samo iz Petnjice, nego i sa čitavog sjevernog regiona", istakao je Agović.

I iz opština Plav i Gusinje potvrđuju da se i tamo otpad skladišti na improvizovanim deponijama i da i to predstavlja samo privremena rješenja, dok iz andrijevičkog Komunalnog preduzeća smatraju da naznačeno pitanje zahtijeva veću posvećenost nadležnih državnih institucija.

"Mi u opštini Andrijevica imamo deponiju koja privremeno predstavlja dosta dobro rješenje u odnosu na neke druge sredine. Međutim, sve je to daleko od nekih idealnih standarda. Da bismo došli do odgovarajuće lokacije za odlaganje otpada i izgradnje regionalne deponije, potrebna je veća posvećenost države", naveli su iz andrijevičkog Komunalnog preduzeća.

Iz komunalnih službi i lokalnih uprava ističu da su sprovedene brojne akcije u cilju uklanjanja divljih deponija. Međutim, da se brojne divlje deponije mogu vidjeti na javnim površinama i naročito duž obala Lima i njegovih pritoka, konstantno, pored građana, ukazuju i iz nevladinog sektora.

"Da se primijetiti da se na obalama Lima, ali i na drugim mjestima nekontrolisano odlažu velike količine smeća, što svakako negativno utiče na životnu sredinu", naveli su iz NVO "Euromost", apelujući na građane da ne pribjegavaju ovako nepopularnim radnjama.

Odustali od Vasovih voda

Iako je još 2010. godine, između deset ponuđenih, lokacija Vasove vode bila određena za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog centra za nekoliko opština do realizacije tog projekta nije došlo. To se nije desilo, bez obzira što je za ove namjene, uz izradu projektne dokumentacije potrošeno preko milion i po eura. Takvom rješenju protivili su se mještani Beransela, kao i brojni ekološki aktivisti, ističući da su Vasove vode zbog niza ograničavajućih faktora krajnje neprihvatljivo mjesto za naznačenu namjenu. Nakon upornih protesta mještana i promjene lokalne vlasti u Beranama, 2014. godine saopšteno da se odustaje od tog projekta i da se na pomenutoj lokaciji više neće istovariti nijedan kamion otpada. Od tada pa do danas nije se definisala nijedna druga lokacija za izgradnju regionalne deponije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.