Društvo

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima

Nedopustiva atmosfera napada na novinare

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, najoštrije osuđuje napad na urednika nedjeljnika Monitor Esada Kočana, koji se dogodio 27. marta, ispred zgrade u kojoj živi. Kako je saopšteno, komisija od policije i tužilaštva očekuje kompletnu dokumentaciju u vezi sa napadom na Kočana.

Ilustracija Foto: Foto: Shutterstock
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Dodaju da posebno brine, što do ovog napada dolazi svega sedmicu nakon što je u Bijelom Polju napadnut, takođe novinar Sead Sadiković.

"Pozdravljamo brzu reakciju policije i to što je osumnjičeni za napad na Kočana identifikovan i što mu je određen pritvor, ali i upozoravamo na neodopustivu atmosferu u društvu, u kojoj napadi na novinare postaju normalna i gotovo svakodnevna pojava. Smatramo da je najbitnije utvrditi šta je motiv ovog napada, da li novinarski rad Esada Kočana, ili je on bio slučajna žrtva čovjeka sa kriminalnim dosijeom. Ne manje važnim svakako bi cijenili i pronalaženje eventualnih nalogodavaca, što bi bilo njihovo prvo pronalaženje, kada je riječ o napadima na novinare u Crnoj Gori", piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Kako navode, Esad Kočan je na današnjoj sjednici detaljno govroio o subotnjem incidentu. Sjednici Komisije su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, kao i pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević.

"Vjerujemo da se ovim šalje jasna poruka da postoji politička volja da se rasvijetle svi, ne samo posljednji napadi na novinare, ali očekujemo i konkretne rezultate. I ovom prilikom napominjemo da rasvjetljavanje napada na novinare mora biti visoko u prioritetima svih nadležnih organa u Crnoj Gori i cijelog crnogorskog društva, te da počinioci ovakvih zločina moraju biti adekvatno kažnjeni. Jednako krivim u stvaranju nepovoljnog ambijenta za život i rad novinara, smatramo i one koji ovakve napade pokušavaju relativizovati ili na bilo koji način opravdati", zaključuje se u saopštenju.     

Portal Analitika