Abiznis

U Ministarstvu urbanizma se naglo ućutali oko ,,nestale“ dokumentacije

Neće da kažu da li je rješenje o rušenju šljunkare bilo u ,,ukradenom“ djelovodniku

Uprkos javnom obećanju sporoodlazećeg premijera, rješenje o rušenju postrojenja Montenegropetrola na obali Morače nije ,,izronilo“ ni nakon osam mjeseci

Neće da kažu da li je rješenje o rušenju šljunkare bilo u ,,ukradenom“ djelovodniku Foto: Vlada Crne Gore
PobjedaIzvor

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nijesu odgovorili Pobjedi da li je rezultat zbrke oko ,,nestalog“ djelovodnika pokušaj da ovaj resor izbjegne odgovornost za spor težak četiri miliona eura.

Riječ je o rušenju šljunkare Montenegropetrola u februaru ove godine uz veliku medijsklu pompu. Problem je samo što vlasnici šljunkare i njihov pravni zastupnik Nikola Martinović nikad nijesu dobili rješenje za rušenje iz resora ministarke Ane Novaković-Đurović, što je zakonska obaveza.

Martinović je dva puta urgirao u Specijalnom tužilaštvu tražeći rješenje, za koje mu je dugoodlazeći premijer Dritan Abazović u TV emisiji u februaru kazao da postoji i da će mu ga uručiti. Međutim, nikad ga nije dobio. U Privrednom sudu je već održano i pripremno ročište po tužbi Montenegro petrola zbog rušenja, a rješenje se još nije pojavilo.

Ministarka Novaković-Đurović je, međutim, prošle sedmice saopštila da je nestao djelovodnik u koji se upisuju predmeti Direktorata za inspekcijski nadzor, odnosno građevinske inspekcije a iz 2022. godine, za period 23. novembar - 31. decembar te godine. Baš je u tom periodu trebalo da bude zaveden zapisnik i na osnovu njega doneseno rješenje za rušenje sporne šljunkare. Ministarka je, potpuno netipično, čim je primijetila da nema djelovodnika, o svemu obavijestila policiju.

"Informišemo javnost da je iz pisarnice Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nestao djelovodnik za period od 23. novembra do 31. decembra prošle godine u koji se upisuju predmeti Direktorata za inspekcijski nadzor, odnosno građevinske inspekcije", kazali su tada iz Ministarstva i rekli da je ministarka Novaković-Đurović slučaj prijavila policiji, kao i da očekuju pokretanje postupka. Ona je kazala medijima da je pokrenula mjere utvrđivanja odgovornosti u samom ministarstvu.

"Riječ je o djelovodniku vezanom za inspekcijski nadzor i imam osnova da sumnjam da je dokument ukraden kako bi se onemogućilo adekvatno funkcionisanje Ministarstva u ovoj oblasti", navela je Novaković-Đurović. Kako je kazala, to može odgovarati različitim strukturama, uključujući i kriminalne, jer se na taj način usporavaju aktivnosti inspekcijskog nadzora, ali i cjelokupan rad Ministarstva.

"Da ne prejudiciram ishod postupka, očekujem da vrlo brzo imamo epilog ove situacije. Sačekaćemo završetak postupka i obavijestiti javnost o ishodu", rekla je Novaković-Đurović i naglasila da, kako bi se preduprijedile slične situacije, osim utvrđivanja odgovornosti, razmatraju i uvođenje rigoroznih, pa i nepopularnih mjera kontrole zaposlenih i stranaka, ukoliko i to bude potrebno.

Ali već sjutradan, taman kad su se policajci spremali na uviđaj, izgubljeni djelovodnik, koji se inače ne smije micati sa svog mjesta, izronio je u ,,jednoj kancelariji“. Ministarka je odmah saopštila medijima da je utvrdila da ,,ništa u djelovodniku nije mijenjano i dopisivano“.

Tužilaštvo je onda zatvorilo slučaj jer ih je policija obavijestila da su od zaposlenih u Ministarstvu dobili i informaciju da je djelovodnik pronađen. I tu se priča završava, a od Ministarstva nijesmo detaljnije ništa mogli dobiti šta se tu desilo i kako se djelovodnik ,,selio“ iz kancelarije u kancelariju.

Međutim, Martinović je kazao Pobjedi da, ukoliko mu se ikada dostavi ovo rješenje, neće potpisati dostavnicu.

Spornom rušenju postrojenja tada su prisustvovali premijer Dritan Abazović i ministri poljoprivrede Vladimir Joković, unutrašnjih poslova Filip Adžić i Ana Novaković-Đurović.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Montenegro_neregistrovani
23.09.2023. 10:59

Toje Dritko I Adzic srusili bez sudskog resenja I nalaza tobos kao oni rade dobar posao unazadili su ovu zamlju za 20 godina jedino sto rade za interes tudjih drzava

4
0
Z Zora_neregistrovani
23.09.2023. 07:03

Legalna banda pere ruke od prljavih poslova! Ko vas nezna blavori jedni!?

10
0
p podgorica_neregistrovani
23.09.2023. 06:57

Lazava i neradna kao i njen sef Zato se i dobro slazu

12
0