Politika

Stav

Ne igrajte se sa ljudima više!

U danima kada nam nad glavama otkucava tik-tak, zlokobno odbrojavanje ultimativnog čina izdaje -ulaska u OTVORENI BALKAN, imajte na umu da je pritisak koji može jedna osoba da podnese ograničen

Ne igrajte se sa ljudima više! Foto: PA
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Bilo je hladno cijelog tog dana. Umjesto najavljene kiše na Podgoricu se tromo spustila zima, dok je grupa rodoljuba pred Skupštinom, u nekom diskretnom stanju bdjenja, zapravo držala opijelo demokratiji svoje zemlje. Demokratiji koja će koji sat kasnije biti i zvanično sahranjena glasanjem poslanika. Podignute ruke svakog od njih istog tog trenutka duboko su se urezale u memoriju naše istorije. Zna se kako. 

Čekala je uzalud ta mirna grupa građana cio dan da se desi čudo i da do svega ipak ne dođe. Plamičke nade je bilo dovoljno da ugasi opskurna pojava perifernog poslanika, koji je rodoljube sa sigurne distance i „džepom“ od više redova pripadnika policije pod punom oklopnom opremom, „pozdravio“ sa visoko i prkosno podgnuta tri prsta. Kad nekoliko stotina emotivno razvaljenih sugrađana tako isprovocirate, u trenutku kada se istorija ponavlja na najdrskiji mogući način, to je isto kao da ste fašističkim pozdravom rukom ispratili vagon sa grupom Jevreja u konc logor.

Jer, mi jesmo u jednoj vrsti legimitiziranog društvenog logora u kom smo bazično obespravljeni, označeni, hapšeni, praćeni, prisluškivani, profesionalno getoizirani, medijski linčovani, lično diskreditovani i, konačno, kao građani na najbezobrazniji mogući nači, prognani iz zone razuma. Zamislite državu u kojoj je nekoliko desetina crnogorskih, EU, ukrajinskih i američkih zastava na improvizovanom, „gerila“ produkcijskom setu - znak da šalje više civilnih policijskih „izvidnica“!? 

Da, da dragi prijatelji, čak je i snimanje patriotskog spota najave za protest bilo nadzirano sa više tipova civilnih (tajnih) policijskih patrola. „Markov pozdrav“ trijumf je takve Crne Gore. Udbaške. One iz Živkovog „U ime naroda“.U kom se tolerancija gazi, empatija ne podrazumijeva, a nepravda osvijesti pa se u njoj ipak participira! 

„Markov pozdrav“, kao svojevrsni sindrom, prisutan je svuda u sistemu. Ta vrsta bezobrazluka, nevaspitanja, oholosti, nemanja obraza, kao dozvoljenog društvenog kulturnog i moralnog koncenzusa, u okviru gaženja sopstvene države, za račun tuđih.

Treba li mi da igramo i dalje po pravilima, dok elita krši sva moguća

I dok se tog mračnog dana iza leđa okupljenih, spomenik trijumfalnog prikaza kralja Nikole na konju dojmio kao ironična sprdačina naše sudbine kao naroda sa nama samima, iz mase se često čulo: „Nova Podgorička skupština“.

„Eto tu, mili moj“, pokazujući prstom negdje između Predsjedništva i Blažovog mosta – „tu se desila skupština osamnaeste“, objasnila mi je jedna gospođa. Iako potpuno pacifističke prirode, kao i vazda, u jednom trenutku se u tom sjetnom skupu nemoćnih patriota u vazduhu osjetilo nešto što ranije nije. Makar ne u okviru protesta pod brendom Ima nas.

Kako je bilo kakva demokratska procedura, a sa njom i vjera u istu otišla dođavola, a svakim danom ide sve više i više, izgleda da je počeo i da se topi taj naš građanski uzus - taj uslov, sveta obaveza da u očima međunarodne zajednice moramo biti besprekorni u protestovanju. Iako se u evropskim demokratijama svakih par godina desi da neka prijestonica gori od nezadovoljnih demonstranata i to za mnogo manje, nešto slično nama nikad ne bi bilo oprošteno. Istom logikom je glas suvereniste bio manje vrijedan od glasa unioniste.

E te noći, kad se u institucije sistema i zvanično uselila bestijalna srča ikakvog poretka i ispred Skupštine se u jednom trenutku osjetila i refleksija te okolnosti. „Ako niko ne igra po pravilima, zašto bismo i mi“? Građani su počeli da se pitaju da li su i sami budale, dok “pjevaju i mašu zastavama“ a nestaje im država.

Bilo je to nakon što je organizator već odjavio skup. Blokade nekoliko saobraćajnica su i dalje „stajale“, ali više kao simboličan nego li subverzivan čin. Ali, građani... U njima se nešto slomilo te noći. U njima je nešto puklo. Kao da su to vidjeli svi, pa čak i policijski specijalci, među kojima su pojedini iz nelagode skidali kacige i gas maske. 

Meni je svakako prepuklo srce kada se jedna starija građanka oslonila uz mene dok je glasno plakala i molila: „Ostavite nam državu, ostavite nam državu“. Mogao sam samo da je zagrlim u nespretnom pokušaju da je utješim.

Čini se da je bila potrebna samo jedna iskra da bure baruta eksplodira! Nakon „Markovog pozdrava“, cijelog dana iščekivanja i konačno zvanične smrtne presude Ustavu Crne Gore, kao da je građanima bilo dosta „igre po pravilima“. To se obično i dešava kad se igraš s demokratijama.

U danima kada nam nad glavama otkucava tik-tak, zlokobno odbrojavanje ultimativnog čina izdaje - ulaska u OTVORENI BALKAN, imajte na umu da je pritisak koji može jedna osoba da podnese ograničen.

Za svoju državu čekali smo decenijama, mijenjali državnopravne statuse, prihvatali nefer demokratske uslove političke trke i tek onda izborili državu! Sada, neko preko noći želi da nas uvali u nešto nama sasvim nepoznato, bez da nas iko išta pita! 

Treba li mi da igramo i dalje po pravilima, dok elita krši sva moguća, a uz to nam se smije u lice uz viralni ples prostakluka koji se prolama mrežama? Da, kao da se nama smiju kada onako dijabolično, u transu, šamanski zaneseno, igraju uz turbo folk evergrin, dok Crna Gora nestaje. 

Ne igrajte se sa ljudima više! Varnica je dovoljna... 

Portal Analitika

Komentari (54)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pljevljak_neregistrovani
15.12.2022. 22:12

Sve si u pravu , Danilo ! Samo sto tebe samo tvoje rane bole . Umjetnika bi trebale boljeti i tudje ! Ja sam se isto tako osjeco 22 maja 2006 kad su mi razbucali drzavu ! Zato te ja razumujem a ti mene neces nikad. I zato mene nije otrovala mrznja ko tebe !

4
23
S Stara_Crnogorka_neregistrovani
16.12.2022. 05:50

@Pljevljak_neregistrovani, Pljevljače, ta država koju ti "braniš" nije više bila država, i ti to dobro znaš, ali braniš sopstvenu sujetu, braniš je jer ne želiš da dotakneš istinu. Ali, reći ću ti nešto iz ličnog iskustva, kao crnogorski student i "šezdesetosmaš" (valjda znaš što je to), gradila sam Novi Beograd, s ljubavlju i snagom, misleći da gradim domovinu, pa sam i nastavila studije u Beogradu, misleći da sam u svojoj domovini. Ali, onoga momenta kad sam shvatila što zaista znači Memorandum Srpske akademije nauka, puklo mi je pred očima, pogotovu kad su krenule mobilizacije crnogorskih momaka za ratovanje, ne po Srbiji, no po Bosni i Hrvatskoj...Pitaš li se zašto??? Zato što se naša zajednička domovina pretvarala samo u "domovinu Srbiju". Svakme normalnom Crnogorcu tada je moralo biti jasno da mora vratiti izgubljenu suverenost Crnoj Gori, meni je samo žao što nijesmo odmah vratili Crnoj Gori suverene države! Pogotovu mi, koji smo zbog Srbije izgubili sve!!!

23
3
M Mrki_PG
16.12.2022. 19:00

@Pljevljak_neregistrovani ti si ovo uzaludu čit'o.

8
1
Z Zora_neregistrovani
15.12.2022. 21:40

E, vidis Danilo . Tako kako si opiso sebe ja sam se osjeco 22 maja 2006. Isto kao ona tvoja starica plakala je moja majka : rasturise nam drzavu ! Ko majko ? Ona bjelosvjetska olos sto su je za pare dovozili iz Amerke, Australije, Evrope Kosova i Metohije Albanije, Hrvatske...

7
19
D Dijaspora_neregistrovani
16.12.2022. 00:57

@Zora_neregistrovani : Olos si ti jadna Zore. Ja sam dosla legalno iz Amerike da glasam za suverenu Crnu Goru. Imam drzavljanstvo, papire i platila sam svoju kartu, jer mi je moja zemlja vazna. I ne samo ja, nego cijela familija. I opet cu doci da glasam za zdravu, gradjansku Crnu Goru kojoj ti ocigledno ne pripadas. Ti ustvari nisi vrijedna komentara, ali eto kad si me vec nazvala olosem moram da ti kazem.

18
4
D Dukljt_neregistrovani
17.12.2022. 11:06

@Dijaspora_neregistrovani pa dodji da živiš ođe, da dijelis muku sa nama kad je toliko voliš a ne jednom u 4 godine

4
2
d dragan_neregistrovani
19.12.2022. 22:27

@Dijaspora_neregistrovani _ Postovanje! Svaka cast!

0
0
K Kortomalteze_neregistrovani
15.12.2022. 16:33

Na nama je da se ponese luca slobode,istina i pravda je na nasoj,strani,svi na ulicu,podignite guzicu...

44
4
D Domovina_neregistrovani
15.12.2022. 16:23

Postovani Marunovicu, Nismo svi navikli i necemo se navikavat.

33
4
R Ricinus_neregistrovani
15.12.2022. 15:14

Danilo, recite šta je sad problem? Pa mora se uvesti neki red u ovu državu. Suviše korijenja je pušteno za proteklih 30 godina. Ako je demokratija problem vratićemo se u komunizam ponovo.

10
39
J Jelena_neregistrovani
15.12.2022. 14:58

Bože kako sam sretna što nijesam SrBkinja, pa ovo već prelazi sve granice normalnog i razumnog! Fašizam najgore koljačko-četničke podvrste vlada Srbijom kao i njenim podanicima - litijašima u CG. Neizliječiva, patološka, bolesna mržnja prema svemu NESRBSKOM koju je proizvela vladajuća elita Srbije i novokomponovani Srbi kod nas u CG a da ne govorimo o genocidnoj, klerofašističkoj, umobolnoj crkvi Srbije, koji ih vode u sunovrat, vraćaju u doba tame, mraka i neznanja, inkvizicije i uništenja sviju Nesrba! PA oni jednostavno ne mogu bez krvoprolića i genocida i svakih 30 godina (maksimalno 30 god.!!) moraju lokati krv drugih naroda, vjera, nacija, drugih LJUDI, bitno je samo da ti ljudi nijesu SRBI! Nikakvi psihijatri svijeta ne mogu izliječiti to LUDILO, jer oni SAMI ne žele da se liječe od te njihove iskonske mržnje prema svim NESRBIMA svijeta i planete! Kako samo onda "spališe" Australiju zbog njihovog Djoleta-ISUSA, kako ga njegov tata od milošte nazva!

43
7
_ _cenogorka_primorka_neregistrovani
15.12.2022. 22:00

@Jelena_neregistrovani Srbi samo sebe vole, to vam je 4 s ili kako su zasluzili Sam srbin sebe s…! uzasssss!! CRNOGORKA SAM I TO PONOSNA!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 mnogo su nesretni, e pa njihov cilj je jasan ali i nas !! IMA NAS!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

14
1
E Esma_neregistrovani
16.12.2022. 01:29

@_cenogorka_primorka_neregistrovani TI si Crnogorka koja priča srpskim jezikom i koja je krštena u SPC....

3
12
C Crnogorka_neregistrovani
16.12.2022. 06:08

@Esma_neregistrovani, a ti uopšte nijesi Esma no Stanomirka iz Leskovac, ... Što ćeš, nijesi kriva, oslobađam te krivice...

12
1
M Marjan_neregistrovani
15.12.2022. 13:30

URA i Demokrate su se totalno pogubili. Hajde, mogao je DPS biti i ovakav i onakav ali ne možeš zbog toga sa vragom tikve saditi. Ići sa DF-om do rastrojstva društva i CG i svoje međunarodne reputacije. Jer na te dvije partije ipak se gledalo kao na nekakve demokratske i prozapadne opcije. Sad nakon ovoga, nakon što idu protiv svih EU i američkih sugestija te dvije partije više nemaju kredibilitet na Zapadu. Gotovo im je ... Kupi im biračko tijelo Evropa sad i drugi. Eto gdje ih je dovela ta suluda mržnja.

36
3
M Miro_neregistrovani
15.12.2022. 11:43

Poštovanje Danilu.

58
6
M MitarCG_neregistrovani
15.12.2022. 11:30

Danilo , mladi pametni ljudi kao ti su nam potrebni da se izborimo sa ovim zlom .Promjena trenutnih politicara da ,ali da dodju isti kao oni ili gori to ne . Zato je bitno da ljudi kao ti Danilo stanu na celo jedne ciste nove price koja bi bila neopterecena teretom proslosti . Mnogi ljudi ne glasaju DPS zbog devedesetih sto znaci da nam je jedino rjesenje da se stvori jedna jaka CISTA CRNOGORSKA stranka koja ce da gleda samo interese Crne Gore a ne rezervnih drzava koje neki politicari manjina imaju a i neki iz DPS imaju drugu drzavu znas o kojima pricam !

48
4
M MOMIR_neregistrovani
15.12.2022. 10:57

nevherovatno, koji nivo zarobljene svijesti i nemogućnosti da se poslije 40 godina shvati i prihvati, elementarni postulat demokratije, a to je da vlada vodi unutrašnju i spoljašnju politiku, na osnovu većinske volje gradjana, koja je iskazana na poslednjim izborima. Zaista je nebjerovatno da ovaj gospodin zastupa stajalište da politika vlade treba da slijedi želje poraženih na izborima, dakle manjine i što je još gore nekih udruženja gradjana čiji se broj članova često nedostiže ni trocifrenu cifru. Čemu se i ko ovdje može nadati, u smislu neke budućnosti i bilo kakvog boljitka, ako su ne elementarne stvari funkcionisanja višestranačkog parlamentarizma, nego čak i elementarne logike, strane ljudima koji posjeduju visoko obrazovanje. Razočaravajuće zaista.

13
44
m marko_neregistrovani
15.12.2022. 11:24

@MOMIR_neregistrovani Volja naroda na izborima je bila da 44 poslanika zastupaju Državu Crnu Goru. To što su se 4 poslanika prodala i prešla na stranu onih 37 poslanika koji zastupaju Republiku Srbiju je izdaja te volje. Zato sad imaju 2,8%.

52
7
M MikaNikolina_neregistrovani
15.12.2022. 11:32

@MOMIR_neregistrovani : Ti mucenice jos o volji gradjana koje ocigledno nema. Ovo je volja strane zemlje i njihove politike. Evo trazimo izbore da se vidi volja gradjana, ali zivi necete da se izlazete toj volji.

44
7
j jao_momire_neregistrovani
16.12.2022. 06:19

@MOMIR_neregistrovani, samo ću kratko: smatraš li demokratijom ovo što čini Vlada i Skupština? Smatraš li istinskom "većinom" jedan jedini glas više koji imate, a dobili ste ga preko Crkve Srbije u Crnoj Gori, i to kletvama koje je vaš tzv. Đedo slao crnogorskim porodicama ako ne glasaju za njegov sramotni " krst " kojim anatemiše Crnogorce. Srbijanske i ruske pare su vam napravile i nategle tu "većinu" koju podupiru srbijanski lobisti sa sve četiri strane svijeta. Vi nemate stvarnu većinu, imate jednu veliku LAŽAVINU I OTIMAČINU, Momire!!!

10
1
_ _izsrbije_neregistrovani
15.12.2022. 10:00

daj bre covece smanji dozivljaj....

17
54
B Bella_neregistrovani
15.12.2022. 20:41

@_izsrbije_neregistrovani Pa ti iz srbije ajd u srbiju. Sto se ubacas dje ti nije mjesto.

16
4
m milica_neregistrovani
15.12.2022. 05:19

U pravu si Danilo.Mi smo zatvorili ulice koje su već bile zatvorene.Mi smo pjevali himnu na koju su Krmad śeđela.Pjevali smo Crnoj Gori koju nam uzeše izmećari za 50€.....Dosta je više!!!!!!.Ma oćemo i da se sukobljavamo, oćemo da prkosimo, da rušimo.....IMA NAS I SVI IDEMO NA ULICE.Neka vidi ološ da nećemo dati Crnu Goru...Podgoričani ne budite oholi, svi vi koji ste glasali ZA domovinu madsovno izađite u utorak u 19 h.Nema opravdanja za indolentnost i učmalost.IDEMO DA SRUŠIMO IZDAJNIKE!!!

99
7
I Istina_neregistrovani
15.12.2022. 03:06

"Varnica je dovoljna..."-- I šta ćeš glumac da uradiš? Puknućeš kao kokica na CT i u NK kada "nisi dao" i kada si se "zaklinjao".. Reklo bi se: I za vas ima leka apoteka.

16
117
K Karadag
15.12.2022. 05:38

@Istina_neregistrovani da se desi da izgubimo drzavu i da beograd sa svojim rutinskim marifetlucima i laznim postovanjem doceka oslobodioce prvi ti bi puko jadove kad bi shvatio da si sada nedoraslo orudje u njihovim rukama.Sad zivis san da si srbin dok ti pravi srbi koji iza ovog stoje a svi su iz srbije ne pokazu da si srpcic koji im samo sluzi da im pokloni crnu goru .Malo prije tebe to bi shvatili oni koje glasas.Sto onda vrijedi da kazem znali smo? Marko Dakovic je izdajnik i 18te i danas kao i ti i svi koje glasas.

96
6
i interesujelite_neregistrovani
15.12.2022. 06:13

@Istina_neregistrovani Neće on ali ćeš ..obiti ti ili neki tvoj biznismen koji je napravio pare od dps a finansira rat protiv CG ili neki tvoj pop terorista ili neki tvoj kriminalac u pokušaju sa majcom nema predaje. A možda dobiješ i ti i šta ćeš onda?Treba da razmisliš oće li te iko oplakivat. A neće iako ti misliš to žena brzo nađe drugog boljeg a đeca se prevaspitaju, stari roditelji poćeraju. A tebe nema pa nema i niko te se ne sjeća, a sve što imaš uzr ti neko drugi. Sve jer si, zbog svojih kompleksa nesigurnosti i neobrazovanja nasrtao na nekog ko iskreno brani svoju državu. Pogledaj oko sebe i tnajda si ti samo mješano .....o.

69
2
T Terra_nova_neregistrovani
15.12.2022. 07:24

@Istina_neregistrovani - ISTINA naravno da si bot srbijanski - ajde probaj na in4s da objaviš nešto protiv srBa da daš neki negativan komentar - naravno da ga neće objaviti. Zato botu seli se u svoj nacionalistički obor dje se od istine bojite ka djavo od krsta...

69
2
g gurdić_neregistrovani
15.12.2022. 01:29

da je zakon koji se donese u Skupštini jači od USTAVA. CG 🇲🇪 TO JE DRŽAVNI UDAR Venecijanska komisija i EU dale su mišljenje.....neustavno..neprihvatljivo Te ljude koji su to izglasani po međunarodnom pravu trena uhapsit

88
2
I Istina_neregistrovani
15.12.2022. 03:07

@gurdić_neregistrovani Stručnjak, i građani su na izborima dali svoje mišljenje.

10
84
K Karadag
15.12.2022. 05:39

@Istina_neregistrovani zao mi je al si jako glup

72
3
_ _crnogorka_primorka_neregistrovani
15.12.2022. 22:07

@Istina_neregistrovani kupili sve …. pare dosle!!!! kako dosle tako ce i poc!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪voziiiiiii!!!

14
1
g girdić_neregistrovani
15.12.2022. 01:10

svaka riječ ti je na mjestu. pitam se kako Crnogorci još uvijek mirno i dostojanstveno protestiraju. Zar gradjanima nije jasno da je izvršen državni udar u CG. Ne može se priznat Zakon koji je donesen. USTAV CG je jači od zakona i parlament ga nije mogao izglasati venecijanska komisija i EU dali negativno mišljenje o tom zakonu ova ludost i nepoštivanja USTAVa CG nigdje u svijetu nije zabilježena OVO. JE. DRŽAVNI UDAR

81
2
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .