Sci/Tech

Naučnici: Tihi okean će nestati, nastaće novi superkontinent na Zemlji

Naučnici predviđaju da će u sljedećih 300 miliona godina Tihi okean nestati, a da će se na Zemlji formirati novi veliki superkontinent, u ciklusu koji se ponavlja svakih 600 miliona godina.

Naučnici: Tihi okean će nestati, nastaće novi superkontinent na Zemlji Foto: AFP
N1Izvor

Nova simulacija „superkompjutera“ pokazuje da su dani Tihog okeana – odbrojani.

Simulacija je zasnovana na konstantnom pomicanju Zemljinih tektonskih ploča.

Ipak, ovaj okean (najstariji na Zemlji) ima još 300 miliona godina do nestanka.

Naučnici sa Univerziteta „Kartin“ u Australiji smatraju da će Tihi okean vjerovatno biti „progutan“ prije nego što proslavi milijarditi rođendan.

Prije samog nestanka Tihi okean više neće ličiti na ogromno plavetnilo kakvo je ono danas.

Svake godine taj se okean smanji za nekoliko centimetara – to se događa otkad je i sam bio superokean koji je okruživao posljednji superkontinent – „Pangeu“.

Naučnici objašnjavaju da svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod evroazijske i indo-australijske ploče, smanjujući udaljenost između kontinenata Severne Amerike, Azije i Australije.

Ne slažu se svi naučnici o tome kako će sljedeći superkontinent izgledati ili kako će se formirati, ali u mnogim simulacijama Tihi okean osuđen je na propast.

Dok neke studije sugerišu da bi se Atlantski okean, koji se danas širi, mogao početi smanjivati u budućnosti, stvarajući tako superkontinent okružen Tihim okeanom, istraživači sa Univerziteta „Kartin“ ne slažu se s tim.

Umjesto formiranja drugog kontinenta nalik „Pangei“, oni tvrde da svijet ide prema superkontinentu nazvanom Amazija, u kojem se Sjeverna Amerika sudara sa Azijom.

Australija je izostavljena iz ovog naziva, ali u 4D geodinamičkim modelima čini se da i Australija igra važnu ulogu u zatvaranju ostataka Tihog okeana, prenose naučni portali.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Naučna_lupetanja_neregistrovani
05.10.2022. 14:19

U pravu je Miroljub Petrović makar za ovo. Dani odbrojani, a onda ide spominjanje 300 miliona godina.

1
0
K Krsto_neregistrovani
04.10.2022. 17:33

A pita li ko šta boga, oce li on to dozvoliti, pa on je sve stvorio!!!!!!!

4
3
D Duboko_neregistrovani
04.10.2022. 17:22

Bas mi je zao starog dobrog Tihog okeana !

6
0