Zdravlje

Naučnici otkrili novi simptom dugog kovida

Naučnici su otkrili još jedan simptom dugog kovida, prema novom izvještaju.

Naučnici otkrili novi simptom dugog kovida Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Akrocijanoza, stanje gdje koža poprima plavu boju zbog zadržavanja venske krvi u nogama, mogla bi biti još jedan simptom dugotrajnog kovida, kako pokazuje izvještaj objavljen u časopisu The Lancet.

U izvještaju je opisan slučaj 33-godišnjeg muškarca koji je nakon 10 minuta stajanja vidio da mu noge plave, a imao je i osjećaj težine i svrbeža. Boja kože se vratila u normalu nakon samo dvije minute ležanja, piše CIDRAP, prenosi N1.

Do tog trenutka muškarac nikada prije nije imao plave noge, sve do dijagnoze dugotrajnog kovida te kasnije sindroma posturalnog ortostatskog tahikardija (POTS), poremećaja koji uzrokuje nepravilan porast srčanog ritma pri stajanju. 

Dok je ležao, puls mu je bio 68 otkucaja u minuti, no nakon osam minuta stajanja puls mu se popeo na visokih 127 otkucaja u minuti.

Autori izvještaja napominju da su zabilježeni slučajevi akrocijanoze kod djece nakon post-viralnih bolesti, no rijetki slučajevi su dosad povezani s dugotrajnim kovidom.

„Osobe koje doživljavaju ovaj simptom možda nijesu svjesne da bi to moglo biti povezano s dugotrajnim kovidom i disautonomijom, što može izazvati zabrinutost. Slično tome, ljekari možda nijesu svjesni veze između akrocijanoze i dugotrajnog kovida”, istakao je glavni autor izvještaja dr. med. Manoj Sivan, u saopštenju Univerziteta u Lidsu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.