Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • NAU: Očekivali smo da prijemu povodom nezavisnosti Kosova prisustvuju PES i Demokrate, na čelu su vlasti u kojoj i Albanci učestvuju

NAU: Očekivali smo da prijemu povodom nezavisnosti Kosova prisustvuju PES i Demokrate, na čelu su vlasti u kojoj i Albanci učestvuju

Sinoć je Ambasada Republike Kosovo u Podgorici organizovala prijem povodom 16 godina od nezavisnosti. Bilo je prisutno mnogo zvanica, među kojima i ambasadori najvećih svjetskih demokratija. Zapaženo je, međutim, da svečanosti nije prisustvovao niko od najviših ili visokih zvaničnika Crne Gore, saopštila je Nacionalna albanska unija. 

NAU: Očekivali smo da prijemu povodom nezavisnosti Kosova prisustvuju PES i Demokrate, na čelu su vlasti u kojoj i Albanci učestvuju Foto: NAU
Portal AnalitikaIzvor

Kažu da nisu očekivali da na prijemu budu predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, te da su, kako navode, "vjerovatno još u transu nakon dočeka putiniste Milorada Dodika". 

„I još uvijek ne mijenjaju niti dlaku niti ćud. Ali, bilo je za očekivati da svečanosti prisustvuju predstavnici PES-a i Demokrata, jer su na čelu vlasti u kojoj učestvuju i Albanci. Oni, vjerovatno, time nijesu htjeli reći svojim građanima albanske nacionalnosti da su višak u Vladi. Jer, ko ne poštuje državu Kosovo, ne može poštovati ni domaće Albance“, kažu u saopštenju. 

Osim toga, kako dodaju, dobrosusjedski odnosi su važna stavka u demokratskom imidžu država koje streme evropskoj integraciji. 

„A naša država tome stremi. Inače, namjerni ili nenamjerni propust ublažila je crnogorska opozicija čiji su najviši ili visoki predstavnici bili prisutni na godišnjici nezavisnosti najmlađeg susjeda. Vjerujemo da im je godilo kad su čuli rečenicu ambasadorke da Kosovo nikad neće zaboraviti otvorena vrata Crne Gore za oko stotinu hiljada kosovskih Albanaca koji su 1999.godine bježali od zločina režima Slobodana Miloševića“, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika