Svijet

Učestvuju Italija, SAD i Albanija

NATO aktivirao novu borbenu grupu u Bugarskoj

NATO je ovog mjeseca aktivirao u Bugarskoj novu multinacionalnu borbenu grupu jačine više od 1.000 vojnika, što se povezuje sa jačanjem istočnog krila Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

NATO aktivirao novu borbenu grupu u Bugarskoj Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP
AgencijeIzvor

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe za jačanje istočnog krila NATO nakon početka rata u Ukrajini.

Komanda je povjerena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i SAD, Bugarska i Albanija.

Rad na uspostavljanju borbene grupe počeo je u martu, kada su članice Alijanse odlučile da formiraju četiri nove borbene grupe u okviru Pojačane borbene budnosti NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Vodeća i brojčano najmoćnija nacija biće Italija, čiji su pripadnici 31. jula krenuli sa logističkim dijelom kontigenta iz luke Bari ka Bugarskoj.

„Italijanski vojnici pripadaju 82. pješadijskom puku italijanske vojske, opremljeni borbenim vozilima pješadije Freća, sa topovima kalibra 25 milimetara i verzijama vozila sa minobacačima kalibra 120 milimetara i protivoklopnim raketama Spajk. Amerikanci će od naoružanja koristiti oklopna vozila Strajker, a u okviru jedne čete nalaze se modeli sa mitraljezima Brauning 12,7 mm i nosačima minobacača“, navodi se u tekstu.

Bugarska koristi oklopna vozila gusjeničare MT-LB sa teškim mitraljezima i tenkove T-72 sovjetske proizvodnje.

Za sada nije saopšteno koje će jedinice i naoružanje doći iz Oružanih snaga Albanije.

Otvorena je mogućnost da se borbenoj grupi pridruži još neka od zemalja članica NATO-a.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.