Crna hronika

Saslušani svjedoci

Nastavljeno suđenje Vojvodiću i Đikanoviću za ubistvo Vujovića, Rutović kazala da žrtva nikada nije pomenula imena optuženih za njegovo ubistvo

Svjedok Rajka Rutović juče je u Višem sudu u Podgorici ostala pri iskazu iz istrage gdje je kazala da joj pokojni Vidak Vujović nikada nije pomenuo da mu je život ugrožen, niti ime Dražena Vojvodića koji ga je, prema optužnici Višeg tužilaštva, ubio na podmukao i svirep način 31. marta prošle godine u naselju Šteke.

Nastavljeno suđenje Vojvodiću i  Đikanoviću za ubistvo Vujovića, Rutović kazala da žrtva nikada nije pomenula imena optuženih za njegovo ubistvo Foto: Vrhovni sud
PobjedaIzvor

Vujović, prema riječima ovog svjedoka, nikada nije pomenuo ni ime Novice Đikanovića koji je Vojvodiću pomogao da zapali tijelo Vujovića nakon ubistva.

Ovo je za Pobjedu kazala branilac Đikanovića, advokatica Aleksandra Rogošić.

Proces vodi sudija Veljko Radovanović. 

Rutović je u istrazi ispričala da je Vujovića upoznala jer je kao gost dokazio u lokal ,,Pod Ostrog“, a koji drži sa bratom.

"Kod nas je tražio posao. Koliko mi je poznato, Vidak je bio u teškoj materijalnoj situaciji i znam da je posjećivao igumana u manastiru kojem je tražio novac. Čak sam mu i ja u nekoliko navrata davala novac kao pomoć", ispričala je Rutović pred tužiocem.

Ona je navela da se posljednji put čula sa Vidakom 31. marta 2023. godine, negdje u toku dana, ali nije mogla da precizira vrijeme razgovora.

"Vujović me je tada pozvao i saopštio da je bio u stanici policije da prijavi jedno lice, koje mu je dalo novac u iznosu od 90 eura za njegovu ličnu kartu, te da će mi tu prijavu poslati na Viber da mi pokaže. Međutim, nakon toga, Vidak me više nije pozivao. Pozvala sam ga, ali mu je telefon bio isključen", kazala je Rutović u istrazi.

Ona je, kako je kazala, potom pozvala sestru i suprugu pokojnog Vidaka, ali ni one nijesu znale gdje je.

"Za vrijeme našeg poznanstva i povremenog čujanja preko telefona, Vujović Vidak mi nikada nije rekao da ima problema sa nekim u smislu da mu je ugrožen život. Žalio mi se ponekad na porodične probleme i finansijsku situaciju. Nije mi Vidak nikada spomenuo ime Vojvodić Dražen, kao ni Đikanović Novicu", izjavila je u Višem državnom tužilaštvu svjedok Rajka Rutović.

Sud je naložio da tim ljekara vještaka utvrdi stanje svijesti kod optuženih u vrijeme izvršenja krivičnog djela, kazala je za Pobjedu advokatica Rogošić.

Prema navodima optužnice, Vojvodić je 31. marta prošle godine u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubio Vidaka Vujovića.

Vojvodić je tog dana u periodu između 16 i 17.30 časova, zloupotrebljavajući povjerenje koje je Vujović imao prema njemu, došao po njega vozilom „golf“ barskih oznaka i odvezao ga do mjesta Šteke, gdje ga je ubio.

Tužilaštvo je utvrdilo i da je Vojvodić zajedno sa okrivljenim Đikanovićem polio benzinom i zapalio tijelo Vujovića, da bi potom zajedno napustili lice mjesta.

Zločin je otkriven 8. aprila prošle godine i to sasvim slučajno kada je vlasnik kuće u naselju Šteke obilazio teren oko porodičnog imanja.

Među krunskim dokazima protiv optuženih za ovaj zločin je iskaz bivše djevojke Dražena Vojvodića.

Ona je pred tužiocima ispričala da je Vojvodić, sa kojim je ranije bila u emotivnoj vezi, pozvao 1. aprila da se vide.

Našli su se iza jednog šoping centra. Vojvodić je došao kolima, a djevojka je ušla u vozilo i, kako je navela, tada se čudno ponašao i stalno ponavljao da mora nešto da joj pokaže. 

Uzeo je telefon i pokazao joj snimak na kome je vidjela mladića kako leži na boku, okrenut leđima i pomjera noge.

Objasnila je da je momak sa snimka bio živ i da je stalno ponavljao - nemoj, a da se na snimku čulo kako se Dražen smije.

Nakon toga na snimku se čuo pucanj, a vidjelo se da je metak pogodio momka dok je ležao.

Od šoka djevojka je počela da gura osumnjičenog pitajući ga zašto je to uradio.

Na saslušanju je kazala da joj je Vojvodić odgovorio: ,,On je juče htio mene da ubije, pa je bolje što sam ja njega ubio, nego on mene!“

Ona je tužiocu pojasnila da slučaj nije prijavila iz straha za sebe i svoju porodicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. septembar, kada je planirano saslušanje vanbračne supruge stradalog Vidaka Vujovića, kao i vještaka balističke i DNK struke.

Portal Analitika