Svijet

Nastavak sporazuma o žitu poslije istrage i garancija

Ponovno pristupanje Rusije sporazumu o žitu moguće je nakon istrage o napadu na Sevastopolj i bezbjednosnih garancija Ukrajine, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nastavak sporazuma o žitu poslije istrage i garancija Foto: Reuters/Mehmet Emin Caliskan/File Photo
Mina Izvor

On je, kako je saopštla pres služba Kremlja, telefonski razgovorao sa turskim predsjednikom Redžepom Erdoganom, prenose Nezavisne novine.

"Neophodno je sprovesti detaljnu istragu okolnosti pokušaja udara na infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju kao i dobijanja stvarnih garancija od Kijeva o striktnom pridržavanju Istanbulskih sporazuma, posebno nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe. Tek nakon toga bilo bi moguće razmotriti nastavak aktivnosti u okviru Crnomorske inicijative", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je podsjetio i da nije ispunjen drugi dio paketa sporazuma prema kojem je trebalo da se deblokira izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta.

Erdogan je Putinu prenio da Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rješavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbjeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.