Zanimljivosti

NASA otkrila ogromne crne rupe i užarene galaksije

Izvor

Ovo otkriće će pomoći astronomima da shvate kako se formiraju galaksije i crne rupe.

Od ranije je poznato da se u centru većine velikih galaksija nalaze crne rupe. Kako ova dva svemirska objekta evoluiraju zajedno je misterija, međutim, Wise je već otkrio nekoliko iznenađenja.

Wise je astronomima pružio jedinstven uvid u svemir, jer može vidjeti talasne dužine svjetlosti daleko izvan ljudskog vidnog polja, a istovremeno daje informacije koje ljudi ne mogu dobiti iz onoga što vide.

Nakon što Wise otkrije gdje se nalaze crne rupe, naučnici koriste Nuklearnu spektroskopsku teleskopsku mrežu (Nustar), kako bi ispitali X-zrake koje dolaze iz tih crnih rupa.

"Wise ih nalazi svugdje, a Nustar nam daje potpuno novi pogled na njihove X-zrake", kazao je dr. Daniel Stern iz NASA-e.

Wise je otkrio i oko 1.000 ekstremno toplih galaksija.

- Ove kataklizmične galaksije su veoma rijetke i Wise je morao skenirati cijelo nebo da ih pronađe. Takođe smo dobili dokaze da su se u ovim galaksijama crne rupe formirale prije zvijezda, rekao je Piter Ejsenhard (Peter Eisenhardt), vođa istraživanja.

Sve informacije koje sakupi Wise objavljuju se u javnost kako bi naučnici širom svijeta mogli uraditi sopstvena istraživanja.

(klix.ba)

Portal Analitika