Društvo

''Napredak u reformi javne uprave je ključan na crnogorskom putu ka EU''

Deseti sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i Evropske komisije koji su otvorili Barbara Jesus Gimeno, Generalni direktorat za proširenje i susjedsku poliltiku Evropske komisije i Dragiša Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave održan je danas u Podgorici - saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

''Napredak u reformi javne uprave je ključan na crnogorskom putu ka EU'' Foto: MJU
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je istaknut je značaj redovnog dijaloga između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, u susret Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru. Poslata je poruka da je u potpunosti funkcionalna javna uprava preduslov za transparentan i djelotvoran demokratski sistem. Kapacitet državne uprave da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji jedan je od ključnih kriterijum u ocjeni spremnosti zemlje kandidata.

Državni sekretar Janjušević je kazao da je " reforma javne uprave visoko među prioritetima Vlade Crne Gore", te "da je krajnji cilj reforme javne uprave, kroz proces digitalizacije i optimizacije uspostavljanje boljih servisa za građane i građanke i privredu, a ključna riječ u cijelom sistemu treba da bude odgovornost". Janjušević je istakao da je jedan od prioriteta i reforma sistema lokalnih samouprava, koje moraju iću u korak sa reformama na centralnom nivou vlasti.

Barbara Jesus-Gimeno je kazala da je „Napredak u reformi javne uprave od suštinskog značaja da bi se otvorio put Crne Gore ka EU. To zahtijeva puno angažovanje i na političkom i tehničkom nivou, kao i adekvatne kapacitete i resurse za sprovođenje reformi.”

EU strana je pozdravila usvajanje nove Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026 i ohrabrila Crnu Goru da napreduje u planiranoj reviziji Zakona o državnim službenicima i namještenicima, naglašavajuci važnost zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti državnih službenika. Takođe, EU strana je ohrabrila Crnu Goru da unaprijedi pristup građana Crne Gore informacijama javnog sektora usvajanjem i implementacijom izmjena i dopuna Zakona o pristupu informacijama u skladu sa principima dobre javne uprave.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.