Zanimljivosti

VIDEO

Napravili šampanjac koji se može koristiti u svemiru

Francuski brend šampanjca "G.H.Mumm" je napravila futurističku šampanjsku svemirsku flašu.

Napravili šampanjac koji se može koristiti u svemiru Foto: Schreenshot/Youtube
Zanimljivosti danaIzvor

Flaša šampanjca može se koristiti u svemiru. "Mumm Cordon Rouge Stellar" je prvi šampanjac dizajniran samo za svemir, odnosno svemirska putovanja.

Dolazi u flaši od pola litra i ima specijalno dizajniran uređaj za otvaranje i zatvaranje od nerđajućeg čelika koji se savija preko klasične plute.

Jedinstvena šampanjska flaša ima ventil koji se kontroliše prstom koji, kada je "uključen", oslobađa "kuglu" šampanjca. Astronauti ili svemirski turisti tada mogu izvaditi piće iz vazduha koristeći posebne čašice koje podsjećaju na male čaše za jaja.

"Ovaj projekat je, naravno, veoma stimulativan zbog svoje visokotehnološke prirode i 100 odsto francuskog identiteta, od dizajna do proizvodnje. Ali to je takođe veoma uzbudljivo jer tehnologija ovdje služi višoj svrsi: šampanjac sažima sjećanje na teroar, klimu, predački savoir-faire i degustacijske senzacije za sve one koji će evoluirati daleko od Zemlje", rekao je dizajner Oktav de Gol.

Obične boce šampanjca nisu baš prikladne za nultu gravitaciju. Sam šampanjac različito reaguje na svemirske uslove, jer mjehurići ne izlaze na površinu i tako ne oslobađaju molekule arome kao na Zemlji, mijenjajući tako miris i primarne note pića.

Nakon pet godina istraživanja (koja su započeta 2017) i saradnje sa "Centre National d’Etudes Spatiales", francuskom vladinom svemirskom agencijom i privatno finansiranom američkom svemirskom kompanijom Akiom Space, francuski proizvođač šampanjca nedavno je predstavio "Mumm Cordon Rouge Stellar".

"Zamislite posadu u svojoj svemirskoj kapsuli na putu za Mars pet mjeseci, čiji članovi nisu vidjeli voće ili povrće od svog odlaska, više nisu u direktnom razgovoru sa Zemljom. Zatvoreni su u jednu ili dvije sobe, spavaju u vrećama za spavanje okačenim na zid… I jednog dana, jednom od njih je rođendan, čekaju Božić ili Novu Godinu. Kako obilježiti ovaj trenutak?", upitao je Oktav de Gol.

"Sa šampanjcem koji smo razvili, oni će imati trenutak druženja i humanosti. Ne radi se o opijanju, rizikovanju pijanstva, već o ponovnom stvaranju rituala koji poznajemo na Zemlji, gdje ga je za sada nemoguće realizovati."

Osim futurističke boce koja dolazi u zaštitnom omotaču od aluminijuma aeronautičkog kvaliteta, "G.H. Mumm" je takođe stvorio veoma poseban šampanjac dizajniran za uživanje u nultoj gravitaciji.

Glavni vinar kompanije, Laurent Fresnet, odležavao je liker d'ekpedition u hrastovim buradima, a zatim je pet godina čuvao gotov šampanjac "sur latte".

Rezultat Fresnetovog rada je smjeliji i pikantniji šampanjac, sa jačim voćnim notama i živahnijom kiselinom od verzije "Mumm Cordon Rougea" namijenjene zemaljskoj konzumaciji.

Međutim, vrijedi imati na umu da će ove intenzivne arome i ukusi biti mnogo manje intenzivni kada se iskuse u svemiru.

"G.H Mumm" trenutno nije izašao u javnost sa cijenom svemirskog šampanjca, jer ipak "Mumm Cordon Rouge Stellar" šmapanjac jer je namijenjen isključivo nultoj gravitaciji.

Portal Analitika